Nukketeatteri vuolee zatiiria pressaehdokkaista

Politiikka voisi näkyä useammin myös nykypäivän nukketeatterissa. Näin tuumitaan Hämeenlinnassa, jossa Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri tuo pian ensi-iltaan poliittisen zatiirinsa z:lla kirjoitettuna. Pressa sihisi hississä -esitys ottaa mittaa presidenttiehdokkaista.

kulttuuri
kaksi nukkenäyttelijää nukkeineen
Muun muassa Hannu Räisä, Antti Kemppainen sekä Timo Roisi ja siivooja kohtaavat Pressa sihisi hississä -esityksessä.YLE / Tiina Kokko
Nukketeatterinukke antaa tekohengitystä toiselle nukelle

Hämeenlinnan Taidekasarmilla on muhinut tuore, nukketeatterina toteutettava poliittinen zatiiri. Siellä Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri pitää majaa silloin, kun ei ole esiintymässä "maailmalla". Omaa teatteritilaa ei ole, niinpä esitykset matkaavat näppärästi yleisön luo.

Lapset ovat tärkeä yleisö, mutta hämeenlinnalainen nukketeatteri haluaa houkutella myös aikuiset taiteenlajin pariin. Siksi Pressa sihisi hississä ja sen presidenttiehdokkaat saavat ensi-iltansa ravintolassa, Suisto-klubilla Hämeenlinnassa.

Presidenttiehdokkaista on hyvä ammentaa

- Kyllähän poliittiset henkilöt on aina tosi herkullisia, ja mun mielestä Suomessa tehdään ehkä liian vähän poliittista satiiria kaikilla taiteen kentillä, sanoo nukketeatteriesityksessä mukana oleva näyttelijä Antti Kemppainen.

- 1970-luvulla Suomessakin on tehty käsinukketeatteria poliitikoista, että ei se ihan uusia aihe ole, mutta ehkä sen voi sanoa, että se on nyt taas uudestaan otettu esille, nukketeatteritaiteilija Hannu Räisä sanoo.

Nukketeatterille löytyy oma sijansa suomalaisessa teatterikentässä. Räisän mukaan uusia nuoria valmistuu alalle lähinnä Turusta.

- Voi sanoa, että uusi polvi tulee tuolta taiteen näkökulmasta. Se tuo uutta vinkkeliä tähän tekemiseen.

Antti Kemppainen muistuttaa, että nukeilla pääsee tekemään jotain erilaista ja myös sellaista, jota näyttelijöillä ei pystytä tekemään. Siksi nukketeatteri on myös mielenkiintoista.

Kuuden soppa

Marraskuun 11. päivänä Suisto-klubilla ensi-iltansa saava Pressa sihisi hississä marssitta lavalle joukon pressakarrikatyyrejä. Mukaan ovat ilmoittautuneet: Sauli Fiinistö (kok.), Timo Roisi (peruss.), Paavo Kepponen (SDP), Paavo Käyränen (kesk.), Pekka Kaapisto (vihr.) ja Eeva Bidee (RKP).

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko