1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Nettietsivä auttaa, kun muut nukkuvat

Nuorten palvelu on tehnyt netissä etsivää nuorisotyötä runsaan vuoden. Nuoret voivat kertoa ongelmistaan Messenger-ohjelmalla tai IRC-galleriassa kolmena arki-iltana päivystävälle ohjaajalle. Tarvittaessa apua autetaan löytämään lähempää.

nuoret
Kuva Etsivän nettityön sivuista.
YLE

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman projektin palveluksessa on kaksi vakituista työntekijää eli etsivää, sekä kymmenkunta vapaaehtoista auttajaa eli löytäjää. Tähän mennessä yhteydenottoja on ollut noin 500.

Nuoret hakevat keskusteluapua monenlaisissa ongelmatilanteissa. Kyse voi olla pulmista seurustelussa, mielenterveysongelmista tai yleisestä pahasta olosta, josta on helpompi jutella internetissä.

- Joukossa on sellaisiakin nuoria, jotka ovat monen palvelun piirissä, mutta eivät koe saavansa tarvitsemaansa apua, kertoo toinen iltapäivystäjä, kuopiolainen yhteisöpedagogi Sari Tikkanen.

Ero muihin vastaaviin nettitoimijoihin on se, että nettietsivät päivystävät maanantaista keskiviikkoon iltaisin, kello kahdeksasta puoli kahteentoista. Jos paha olo tulee illalla, muut tahot eivät useinkaan ole nuorelle tavoitettavissa.

Tarpeen tullen nuoren kanssa yhdessä pyritään pohtimaan, voisiko hän saada omalla paikkakunnallaan jostakin apua - ihan kasvokkain. Joskus yhteyttä otetaan myös puhelimella.

Vapaaehtoiset tarpeen

Etsivälle nettityölle on olemassa rahoitus toistaiseksi ensi toukokuuhun asti. Sari Tikkasen mukaan toimintaa halutaan kehittää niin, että nuoret löydettäisiin ja että nuoret löytäisivät heidän auttajansa.

Myös lisää vapaaehtoisia löytäjiä tarvitaan ja jos tarjokkaita löytyy enemmänkin jostain kunnasta tai kaupungista, sinne pyritään järjestämään koulutus. Mitään erityisvaatimuksia vapaaehtoisille ei ole, työhön voi ryhtyä täysi-ikäinen, joka on kiinnostunut kuulemaan nuoria ja joka kykenee viestimään esimerkiksi chatissa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi