Venäjän WTO-jäsenyyden tieltä poistui viimeinen este

Venäjä ja Georgia ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka poistaa viimeisen esteen Venäjän jäsenyydeltä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Sopimus koskee Venäjän ja Georgian tullihallintoja sekä niiden välisen tuonti- ja vientikaupan valvontaa.

Ulkomaat

Sopimuksen mukaan Georgiasta irti haluaviin Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan lähetetään Sveitsin valvomia tarkkailijoita, jotka seuraavat kaupan sujumista yli rajan. Venäjä ei aluksi hyväksynyt ulkopuolista valvontaa, mutta taipui siihen puolitoista vuotta kestäneiden neuvottujen aikana.

Venäjä jätti jäsenhakemuksensa WTO:lle jo vuonna 1994, mutta neuvottelut eivät ottaneet sujuakseen. Pelkästään Yhdysvaltain kanssa kiistat kestivät kuusi vuotta.

Viimeisenä esteenä oli Georgian vastustus. WTO:n jäsenenä Georgialla on veto-oikeus, jolla se voi estää uusien jäsenien ottamisen. Venäjän ja Georgian välejä kiristää vuonna 2008 käyty lyhyt sota.

Jäsenyys voi tappaa venäläisyhtiöitä

Neuvottelut Venäjän jäsenyyden muodollisesta viimeistelystä alkavat torstaina. Lopullinen päätös tehtäneen WTO:n ministerikokouksessa joulukuun puolivälissä. Sen jälkeen sopimus on vielä ratifioitava Venäjän parlamentissa eli otettava osaksi Venäjän lainsäädäntöä.

Jäsenyyden arvioidaan tehostavan Venäjän taloutta tuntuvasti, mutta asiantuntijoiden mukaan jäsenyydellä on Venäjälle myös hintansa. He arvelevat, että se on kuolemaksi joillekin venäläisyhtiöille, kun kotimarkkinoille alkaa tulla halvempia tuotteita ulkomailta. Viljelijöille sopimus puolestaan merkitsee vaikeuksia valtion tukien saamisessa.

Parlamentin alahuoneen eli duuman talousvaliokunnan puheenjohtaja Jevgeni Fjodorov arvioi, että WHO-jäsenyyden vaikutus alkaa alentaa vähittäishintoja Venäjällä parin vuoden kuluessa. Investointien lisääntymisessä muutos vienee 3 - 4 vuotta, Fjodorov uskoo.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters