Ruotsissa saatetaan avata Stasi-arkistot

Ruotsin hallitus on on valmis kutsumaan eduskuntapuolueet neuvotteluun, joissa päätettäisiin yksityiskohdista miten maan Stasi-arkistot avataan, kertoo oikeusministeri Beatrice Ask Ruotsin televisiolle. Ask on valmis julkaisemaan arkistot.

Ulkomaat
Asiakirjoja arkistoituina hyllyihin.
Itä-Saksan salaisen poliisin, Stasin epävirallisia työntekijöitä käsitteleviä asiakirjoja arkistossa Berliinissä.Rainer Jensen / EPA

- Aion kutsua kansankäräjien ryhmäjohtajat keskustelemaan asiasta. Katson voimmeko päästä asiasta yksimielisyyteen. Mielestäni tästä on kohtuullista käydä keskustelua, sanoo Ask SVT:lle.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpön arkistot sisältävät tietoja ruotsalaisista, jotka tekivät yhteistyötä Itä-Saksan turvallisuuspalvelun Stasin kanssa.

Ruotsissa oppositiopuolueet ovat toivoneet suurempaa avoimuutta maan Stasi-arkiston suhteen. Tiistaina myös keskusta siirtyi samoille linjoille. Lisäksi myös kansanpuolueen ja Ruotsin kokoomuksen riveistä on esitetty samansuuntaisia vaatimuksia.

Ruotsin hallitus on toistaiseksi torjunut avoimuus- ja julkaisuvaatimukset vetoamalla Stasi-tietojen voimassaolevaan salaukseen.

Myös Suomessa Stasi-aineistosta on käyty vuosien mittaan kiivasta keskustelua ja monet kärkipoliitikot ovat vuorollaan joutuneet epäilysten kohteeksi.

Tiitisen listana tunnetun aineiston julkaisua on vaadittu useaan otteeseen, jotta Stasin kanssa yhteistyötä tehneistä suomalalaisista saataisiin vihdoin selvyys. Aineisto on kuitenkin oikeuden päätöksellä salattu vuoteen 2050 saakka.

Lähteet: YLE Uutiset