1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Rytkyn tähtitorni on vielä vailla rahoitusta

Tähtitieteen harrastajat joutuvat odottamaan toisen observatorion saamista Kuopioon ainakin ensi vuoteen. Rytkylle suunnitellun tornin rakentaminen viivästyy, koska sille ei ole saatu vielä rakennuslupaa eikä rahoitusta.

astronomia
Mallikuva uudesta tornista.
Kuopion tähtitieteellisen seuran uudesta tähtitornista tulee suunnitelmien mukaan tällainen.Tähtitieteellinen seura Saturnus

Kuopion tähtitieteellisen seuran Saturnuksen puheenjohtaja Markku Kellomäki sanoo, että tornin rahoituksesta puuttuu vielä noin kolmannes. Tämänhetkisen kustannusarvion mukaan torni maksaisi noin 160 000 euroa.

Kellomäen mielestä kustannuksista voi vielä yrittää tinkiä. - Leader-rahaa on myönnetty 65 000 euroa. Saturnukselta, Kuopion Luonnonystäviltä ja yksityisiltä on saatu muutama tonni ja osa katetaan talkootyöllä, Kellomäki luettelee.

Tähtitornin tontti on tarkoitus vuokrata Kuopion luterilaiselta seurakuntayhtymältä. Maanantaina kokoontunut kirkkoneuvosto puolsi vuokrasopimusta, mutta lopullisesti sopimuksen vahvistavat kirkkovaltuusto ja tuomiokapituli.

Mikäli vuokrajärjestely onnistuu, observatorion rakentaminen alkaa ensi kesänä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tähtitornin olisi pitänyt valmistua nopeimmillaan jo alkavaksi talveksi.

- Se oli optimistinen arvio, mutta tähdet eivät häviä taivaalta ensi kesään mennessä, Kellomäki päättää.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi