1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomutuotteet

Luomun tarjonta ei riitä vastaamaan kysyntään

Luomun suosio kasvaa jatkuvasti. Monilla luomutuotteilla on jo enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Luomutuotantoa ei ole mahdollista kasvattaa niin nopeasti kuin suosio vaatisi, sanoo Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila.

Kuva: YLE/ Kalle Niskala

Kysynnän kasvuun vastaaminen ei tapahdu hetkessä, sillä jo pelkästään tavanomaisesta tuotannosta siirtyminen luomutuotantoon siirtyminen vaatii kolmen vuoden siirtymä ajan.

- Tietysti on myös sellaisia markkinapullonkauloja, että kaikkea luomutuotantoa ei saada pidettyä luomuna loppuun asti. Kyllä nykyisilläkin peltoaloilla pystyttäisiin suurempi kysyntä kattamaan, jos se ohjautuisi koko ketjun ajan luomuna, toteaa Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila. .

Esimerkiksi kaikkea luomuna kasvatettua lihaa ei ole kaupan tiskissä myydä luomulihana.

Luomu vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi

Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila toivoo, että luomu otettaisiin Suomessa vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi maatalouden tulevaisuuden kehittämisessä, eikä maatalouspolitiikkaa kehitettäisiin pelkästään tavanomaisen tuotannon näkökulmasta.

- Silloin se politiikka on tehtävä niin, että se on luomuun kannustavaa.

Yhtenä ongelmana luomutuotannon kasvulle Lassila näkee myös alan tutkimuksen ja neuvonnan rahoituksessa.

- Rahoitus ei ole edes luomun osuutta edellyttävällä tasolla budjeteissa, vaan se on marginaalisen pieni maatalouden tutkimukseen ja neuvontaan käytettävistä rahoista. Luomun rahoitus olisi saatava edes sille tasolle mitä se vastaa peltoviljelystä.

2030 puolet peltoalasta puolet luomussa

Suomen peltopinta-alasta tällä hetkellä luomuviljelyn käytössä on seitsemän prosenttia. Esimerkiksi Itävallassa vastaava luku on 20 prosenttia. Lassila kuitenkin uskoo luomuviljelyn lisääntyvän Suomessakin merkittävästi.

- Sanotaan, että 2030 Suomen peltopinta-alasta puolet on luomussa jos meidän ehdottamat toimenpiteet toteutetaan, uskoo Lassila.