Aamun lehdet

Torstain sanomalehdissä käsitellään Olli Rehniä talouskriisin ratkaisijana ja EU:n yrityksiä rajoittaa luottoluokittajien toimintaa.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Tuomas Keskinen on Iltalehden kolumnissaan sitä mieltä, että Kreikan velat tulevat maksettavaksemme tapahtui mitä hyvänsä. ”Me maksamme myös siitä, että Kreikka pidättelee valtavia pakolaisvirtoja kuten Italiakin.”

Keskisen mielestä olisi pitänyt noudattaa euron sääntöjä ja jättää homma velallisen itsensä ja sen velkojien väliseksi asiaksi, jolloin vastuu olisi pankeilla ja niiden kotimailla.

”Siihen pooliin kuuluvat monet euron ulkopuoliset jättiläiset satojen miljardien vastuilla. Mukana olisivat olleet alusta asti Englanti, Sveitsi, Ruotsi, Yhdysvallat ja Japani, jotka huutelevat meille maksumiehille hyviä neuvoja puskista. Nämä maat pitää panna pankeistansa vastuuseen täysin ilman euromaiden tukiostoja.”

Keskisen mielestä Kreikan kriisi muistuttaa Suomen 1990-luvun lamaa, vaikka korjauskeinot ovat erilaisia: Suomessa pelastettiin pankit, jolloin asuntovelalliset ja yrittäjät saivat kärsiä. Kreikassa yritettiin pelastaa ensin valtio, joka on pankeille velkaa, mutta se ei riitä, sillä pankitkin tarvitsevat rahaa.

Keskisen mukaan ei ole mikään ihme, että talouskomissaari Olli Rehn on pärjännyt kriisissä niin hyvin. Syynä on hänen kokemuksensa Suomen lamasta pääministeri Esko Ahon talouspoliittisena neuvonantajana. ”Sitä parempaa perehdyttämisjaksoa ei missään ole koskaan järjestetty. Kyllä Siperia opettaa, tiesi Esko Aho jo silloin.”

Luottoluokittajat kuriin

Päivi Isotalus kirjoittaa Kauppalehden kolumnissaan siitä, kuinka EU on yrittänyt murentaa kolmen amerikkalaisen luottoluokittajan valtaa, koska ne villitsevät markkinoita ja pahentavat kriisiä.

Ensi tiistaina EU-komissaari Michel Barnier esittelee uudet säännöt luokittajille. Sieltä on odotettavissa mm. seuraavaa: valvoja voi keskeyttää luottoluokitukset levottomilla markkinoilla, luottoluokittajia pitäisi kierrättää kolmen vuoden välein ja samaa luokittajaa ei saisi käyttää kuin tietyin väliajoin.

Isotaluksen mukaan esimerkiksi luokittamisen keskeyttäminen tekisi Kreikan kriisin hoitamisesta vaivatonta, kun ei tarvitsisi pelätä maan luottoluokituksen romahtamista.

Luottoluokittajat ovat suunnitelmista raivoissaan ja syyttävät Barnieria yrityksistä kansallistaa luottoluokituksia. EU:n tavoitteena on kilpailun lisääminen synnyttämällä uusia pienempiä luokittajia, jotka voisivat haastaa kolme suurta amerikkalaista.

Suurlähettiläs puhuu mieluummin sampoosta kuin CIA:sta

STT kysyi suurlähettiläs Bruce Oreckilta, onko Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA kuljettanut vankeja Suomen kautta, mutta suurlähettiläs vastasi että välttelee hankalia kysymyksiä.

”Minä menen piiloon, kun kysytään vaikeita kysymyksiä, ja vastaan vain kivoihin kysymyksiin”, suurlähettiläs sanoi.

Oreck ei myöskään suostunut arvioimaan, pitäisikö suomalaisten saada tietää Suomessa mahdollisesti tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista, joista Yhdysvaltoja epäillään.

”Minun intohimoni on tehdä positiivisia asioita ja keskittyä tulevaisuuden muuttamiseen. En juuri käytä aikaani menneiden vatvomiseen. En enää osta sampootakaan, sillä hiukset ovat minulle historiaa”, kaljupäinen Oreck sanoi.