Hiusvärit ovat kosmetiikan pahiksia

Markkinat tulvivat mitä ihmeellisempiä kosmetiikkatuotteita, jotka lupaavat silottaa, pehmentää, kosteuttaa ja nuorentaa. Naisille purkit ja putelit ovat osa arkirutiinia, ja nykyään myös yhä useampi mies käyttää muutakin kuin vettä ja saippuaa. Kauneuseliksiireillä on kuitenkin myös haittapuolensa.

kosmeettiset tuotteet
Parturi levittää hiusväriä asiakkaan päähän.
Hiusväri saattaa aiheuttaa voimakkaitakin allergiareaktioita.YLE / Anna Huittinen

Kosmetiikan lieveilmiöt yleistyvät samaa tahtia käytön määrän kanssa. Erilaiset ärsytysoireet ovat hyvin yleisiä, mutta varsinaiset allergiat ovat pysyneet samoissa määrissä. Allergian ja ärsytyksen erottaa toisistaan oireiden perusteella.

- Ärsytysreaktio tulee nopeasti tuotteen laittamisen jälkeen ja oireena on kihelmöintiä ja kuumotusta. Lieviä oireita tulee käytännössä kaikille, jos vaikka pesee itsensä liian tujulla saippualla. Allergia taas voi ilmetä voimakkaana kutinana ja ihottumana, joka jo haittaa elämää, kertoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Kaupat ja kemikaliot ovat nykyään väärällään erilaisia purkkeja. Kousan mukaan isoin parannus nykykosmetiikassa löytyy pakkauksen ulkopuolelta.

- Lain vaatima ainesosaluettelo purnukoiden kyljessä on tärkein harppaus kohti turvallista kosmetiikka.

Vaikka mikä tahansa meikki tai voide voi aiheuttaa oireita, nostaa kosmetiikka-asiantuntija yhden tuoteryhmän muita harmillisemmaksi.

- Toivoisin, että ihmiset - varsinkin ammatilaiset - olisivat erityisen tarkkana hiusvärien kanssa. Niiden aiheuttamat allergiat ovat lisääntyneet kovasti ja ne ovat ainoita kosmetiikan aineita, jotka voivat aiheuttaa todella vakaviakin reaktioita. Hiuksia ei kannata värjätä liian usein eikä liian nuorena, ja kotiväreissähän on esimerkiksi ikäraja, kuusitoista vuotta, Kousa muistuttaa.

Mikäli jokin tuote alkaa ärsyttää, Kousa neuvoo lopettamaan sen käytön. Ensiapuna auttaa hydrokortisoni-voide.

- Kosmetiikka-markkinoilla liikkuu myyttejä, että olisi sellaisia tuotteita, jotka käyvät ihan kaikille. Vaikka tuote olisi kuinka allergiatestattu tai hajusteeton, näin ei kuitenkaan valitettavasti ole, vaan jokainen meistä on yksilö.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petra Thurén