Lappeenranta syytettynä tiedon pimittämisestä

Käräjöinti Lappeenrannan Mustolan hallikaupoista on alkanut valmistelevalla istunnolla Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Kiinteistösijoitusyhtiö NREP Finland Log 2 on haastanut Lappeenrannan kaupungin ja kaupungin tytäryhtiön Lappenranta Free Zonen käräjille vuonna 2008 tehdyistä hallikaupoista. Yhtiö syyttää kaupunkia tiedon pimittämisestä.

Lappeenranta

Lappeenrannan kaupunki ja sen tytäryhtiö Lappeenranta Zree Zone myivät Mustolan vapaakauppa-alueelta tontteja ja halleja kiinteistösijoitusyhtiö NREP Finland Log 2 Oy:lle vuonna 2008. Kaupunki sai kaupasta vajaat kaksi miljoonaa euroa. Lappeenranta Free Zonen ja NREP:n välisen kaupan kauppahintahinta oli 11,5 miljoonaa euroa. Yhteensä kauppahinta oli 13,2 miljoonaa euroa.

NREP Finland hankki kiinteistöt omistukseensa saadakseen vuokratuottoja. Pian kaupanteon jälkeen toinen halleissa ollut vuokralainen irtisanoi vuokrasopimuksensa. Kiinteistösijoitusyhtiö ei saanut toivomaansa tuottoa.

NREP:n mukaan kaupunki ja Lappeenranta Free Zone pimittivät tietoisesti halleissa vuokralaisena olleen yhtiön aikomuksen irtisanoa vuokrasopimus. Free Zone esimerkiksi maksoi vuokratukea vuokralaiselle. NREPin näkemyksen mukaan siksi, että vuokralainen ei irtisanoutuisi ennen kaupantekoa. NREP teki siten kaupat väärien vuokratuotto-odotusten valossa. NREP vaatii kaupungilta ja Free Zonelta ensisijaisesti hinnanalennusta yli 3 miljoonaa euroa.

Kaupunki kiistää syyllistyneensä tietojen pimittämiseen. Sen mukaan yhden Pohjoismaiden tunnetuimman kiinteistösijoitusyhtiön olisi pitänyt ymmärtää mitä epävarmuustekijöitä vuokratuottoihin liittyy. Kaupungin näkemyksen mukaan vuokralaisen irtisanoutuminen johtui loppusyksystä 2008 alkaneesta maailmantalouden lamasta. Kaupunki kiistää tienneensä vuokralaisen irtisanomisaikeista.

Käräjöinti alkoi valmistelevalla istunnolla

Osapuolten edustajat tapasivat keskiviikkona toisensa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. NREP Finlandia edustaa helsinkiläinen asianajotoimisto Dittmar & Indrenius. Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenranta Free Zonenin edustajina toimivat kaupunginlakimies Eero Immonen avustajinaan asianajaja Mika Pakarinen ja lakimies Johanna Alatalo.

- Meidän selvityksemme mukaan Lappeenrannalla on ollut viime vuosina tällainen tapa suhmuroida asioita. Tähän miinaan on minunkin päämieheni astunut, sanoo asianajaja Jussi Lehtinen lakitoimisto Dittmar & Indreniukselta.

- Vahvin peruste Lappeenrannalla on se, kaikki on kerrottu eikä virheellistä tietoa ole annettu, sanoo asianajaja Mika Pakarinen.

Seuraavan kerran osapuolet tapaavat suullisessa istunnossa tammikuun alkupuolella. Mahdollinen pääkäsittely on toukokuussa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala/Marjo Pirilä