1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tietomurtojen tutkinta muuttuu hankalaksi vuonna 2014

Poliisin mahdollisuudet tutkia tietomurtoja ja viestintäsalaisuuden loukkaamista heikkenevät oleellisesti vuonna 2014. Tuolloin tulee voimaan uusi pakkokeinolaki, joka säätelee televalvontaa. KRP:n mukaan uusi laki suojaa paremmin esimerkiksi toisen sähköpostin lukemisesta epäiltyä kuin uhria.

Jos joku tunkeutuu luvattomasti tietokoneellesi tai lukee salaa sähköpostisi vuonna 2014, poliisi ei enää nykyiseen malliin voi tutkia epäiltyä rikosta.

Viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) otti Ylen Aamu-tv:ssä esiin tämän uutta pakkokeinolakia koskevan ongelman. Lain voimaantulon jälkeen 2014 poliisi tarvitsee televalvontaluvan epäilyjen tutkimiseen. Luvan saaminen voi olla vaikeaa.

- Siinä ketjussa pitää tietää kaikilta suostumus, että saadaan tutkia tällaista rikosta. En näe kyllä mahdolliseksi tänä päivänä, kun se monelta monelta palvelimelta menee tällainen läpi, niin me saataisiin kaikilta maailman palvelimilta ja niiden omistajilta vielä suostumus siihen, että tällaista rikosta tutkitaan, Kiuru sanoo.

Viestintäministeri Krista Kiurun mukaan pakkokeinolakia voidaan vielä joutua tarkistamaan televalvontalain osalta.

Epäillyn oikeusturvaa parannettiin

Edellisen hallituksen esityksen mukaan tietomurtorikoksia tai viestintäsalaisuuden loukkauksia olisi voitu tutkia ilman suostumusta. Perustuslakivaliokunta kuitenkin halusi nostaa tutkintakynnystä, koska kyse on luottamukselliseen viestintään puuttumisesta.

- Tämän vuoksi perustuslakivaliokunta katsoi, että televalvonnan piiriin tällaisissa tapauksissa kuuluvia rikoksia on rajattava esimerkiksi niiden törkeysasteen perusteella, ja näin ollen tähän lainkohtaan tuli tuo kahden vuoden enimmäisrangaistusvaatimus eduskuntakäsittelyn tuloksena, lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva oikeusministeriöstä kertoo.

Toisen tietokoneelle tunkeutumisesta tai sähköpostien luvattomasta lukemisesta voi saada kuitenkin vain vuoden vankeutta, joten poliisi tarvitsee suostumuksen televalvontaan.

Keskusrikospoliisin mukaan pahimmassa tapauksessa suostumusta televalvontaa pitää kysyä myös epäillyltä. Näin ollen uusi laki suojaa enemmän epäiltyä kuin rikoksen uhria.

- Tämmöisessä teossa uhrin oikeutta yksityiseen viestintään selvästi loukataan, mutta että poliisi ei voi tutkia tätä rikosta, koska se ikävästi loukkaisi epäillyn oikeutta yksityiseen viestintään, sanoo ylitarkastaja Sari Kajantie KRP:stä.

Viikonloppuna ilmitulleen 16 000 kansalaista koskevan tietovuodon tutkintaa uusi laki ei estäisi, koska epäillystä rikoksesta voi saada kaksi vuotta vankeutta.