1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin puuhaa Euraasian unionia

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on ottanut presidentinvaalikampanjansa teemaksi Venäjän tiiviimmät suhteet Itä-Euroopan maihin ja Keski-Aasiaan. Putinin suunnitelma perustaa Euraasian unioni viittaa Venäjän pyrkimyksiin kasvattaa poliittista valtaa Keski-Aasiassa, arvioi amerikkalaistutkija.

Ulkomaat
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Alexander Zemlianichenko / EPA

Kampanja-avauksessaan Putin ehdotti, että Venäjä, Valko-Venäjä ja Kazakstan perustaisivat nykyisen tulliliiton pohjalle Euraasian unionin. Mukaan halutaan myös joukko muita entisiä neuvostotasavaltoja.

Venäjä haluaa valtaa Keski-Aasiassa

Suomessa vieraillut Yhdysvaltain maavoimien puolustuskorkeakoulun professori Stephen J. Blank sanoo, että Putinin vaalikampanjassa on näkyvästi esillä Venäjän vaikutusvallan lisääminen Keski-Aasiassa ja Itä-Euroopassa.

Euraasian unioni ei amerikkalaistutkijan mukaan ole pelkkää kampanjapuhetta.

- Venäjä vahvistaa näin näkyvyyttään Keski-Aasiassa ja Etelä-Kaukasuksella, Blank arvioi.

Putin on vakuuttanut, että ei tavoittele Neuvostoliiton tai Venäjän keisarikunnan vallan palauttamista. Blank näkee Putinin ajamassa liitossa kuitenkin suurvaltapyrkimyksiä, jotka pyrkivät ainakin raaka-aineiden saannin turvaamiseen ja poliittisen vallan kasvattamiseen.

Blankin mukaan alueellinen unioni auttaa Venäjää kiristämään otettaan Kaspianmeren alueen energiavarannoista.

Ukraina mukaan unioniin

Blank arvioi, että monella Itä-Euroopan maalla on toiveita Euroopan unionin suuntaan, mutta monille maille liitto Venäjän kanssa on todellisempi vaihtoehto, kuin integraatio Eurooppaan.

- Venäjä pyrkii puuttumaan entisten satelliittivaltioiden ja laajemminkin Itä-Euroopan maiden sisäpolitiikkaan. Tärkeä painotus on taloudellisen edun ja energiasopimusten saaminen, Blank toteaa.

Blank veikkaa, että myös Ukrainaa houkutellaan mukaan Euraasian unioniin. Blankin mukaan on vielä liian aikaista arvioida, voisiko Euraasian unionista muodostua kilpailija EU:lle.

Lähteet: YLE Uutiset / Karoliina Romanoff

Lue seuraavaksi