Poliisipöytäkirjakin on tietoturvaongelma

Tietosuojarikoksia selvittelevä poliisi tuskailee parasta aikaa myös omien tietosuojaongelmiensa kanssa. Poliisille syntyy suurten rikostutkintojen yhteydessä sähköisiä pöytäkirjoja, joiden pohjalta rikolliset kykenevät kasaamaan jopa tuhansien ihmisten laittomia henkilörekistereitä.

Kuva: YLE

Suurissa rikosjutuissa saattaa olla satoja, joskus jopa tuhansia asianosaisia. Esitutkinta-aineisto tulee yleensä julkiseksi, kun juttua puidaan ensimmäistä kertaa käräjillä.

Poliisitutkinnan sivutuotteena syntyy tietokanta, josta kuka tahansa tietokoneharrastaja pystyy rakentamaan itselleen laittoman henkilörekisterin.

Rikoksesta epäiltyjen, rikosten uhrien ja todistajien nimet, sotut, osoitteet, puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet ovat suorastaan tarjottimella - kuulustelupöytäkirjan kansilehdellä.

Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa myöntää ongelman.

- Kun käräjät ovat alkaneet, kuka tahansa voi pyytää esitutkinta-aineistoa itselleen. Varsinkin sähköisessä muodossa annettavia pöytäkirjoja on helppo muokata, ja väärissä käsissä niistä saattaa syntyä laittomia henkilörekistereitä.

Mammuttipöytäkirjat saatavissa vain sähköisinä

Juuri nyt ajankohtainen WinCapita-aineisto ei näytä pysyvän oikein kenenkään käsissä.

Sähköisessä julkisessa aineistossa on yli 3 000 suomalaisen henkilötiedot. Esitutkintamateriaalia ei ole edes saatavissa paperilla.

Ennen vanhaan - paperiaikaan - konstaapelit suttasivat pöytäkirjoista arkaluontoiset henkilötiedot tussilla pois ulkopuolisten silmistä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että myös tietokonepoliisin on nyt syytä terästäytyä.

- Tietokoneohjelmat on suunniteltava sellaisiksi, että samasta tietokannasta voidaan jakaa tietoa useisiin eri tarkoituksiin.

- Esitutkintapöytäkirjat tuntuvan olevan jonkinlaista metritavaraa. Jos joku vain pyytää jotakin pöytäkirjaa, niin se annetaan sellaisenaan.

Henkilötietojen karsiminen jo alkanut

Myös korkein poliisijohto, Poliisihallitus, on tuskallisen tietoinen nolosta tilanteesta. Poliisijohtaja Robin Lardot sanoo, että esitutkintapöytäkirjoihin kirjattavien henkilötietojen määrää on jo ryhdytty karsimaan

- Lähdemme siitä, että henkilötunnukset tullaan hiljakseen poistamaan muille kuin viranomaisille jaettavista esitutkinta-aineistoista.

Ongelmana ovat ikivanhat tietokoneohjelmat. Niiden uusiminen vie väkisinkin aikaa.

Milloin koittaa se päivä, jolloin jokainen poliisikuulusteluun joutunut voi olla varma, että hänen henkilötietonsa eivät lähde yleiseen jakeluun poliisin kautta?

- Viimeistään vuonna 2014.

- Rikosilmoitusten tekijät, rikosten uhrit ja todistajat voivat silti olla jo tänään rauhallisin mielin. Heidän henkilö- ja yhteystietonsa pysyvät varmasti poissa julkisuudesta, jos heidän turvallisuuteensa kohdistuu pienintäkään uhkaa.