1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijat pääsivät legendaarisen kaapparikapteenin jäljille

Karibianmerestä on löytynyt kaksi alusta, joiden uskotaan kuuluneen Englannin maineikkaimmalle merenkävijälle Sir Frances Drakelle. Kuningatar Elisabet I:n nimissä muita merenkulkijoita ryövännyt Drake lepää tiettävästi itsekin Karibianmeressä, jonne hänet täyteen sotisopaan puettu ruumiinsa laskettiin lyijyarkussa vuonna 1596.

kulttuuri
Ilmakuva Baijerilaiselle maissipellolle toteutetusta Golden Hind -aluksesta, joka kuului maineikkaalle Sir Francis Drakelle.
Ilmakuva Baijerilaiselle maissipellolle toteutetusta Golden Hind -aluksesta, joka kuului maineikkaalle Sir Francis Drakelle.Peter Kneffel / EPA

Tutkijat löytämät hylyt makaavat Panaman rannikolla. Jos kyseessä todella ovat Draken viimeiset alukset Elizabeth ja Delight, tutkijat uskovat, että heillä on hyvät mahdollisuudet löytää merenpohjasta myös Draken maalliset jäänteet.

Draken ruumis laitettiin painavaan lyijyarkkuun, jotta kukaan ei löytäisi häntä. Etenkään verivihollisen Espanjan ei pitänyt pääsä käsiksi sitä nöyryyttäneen kaapparikapteenin ruumiiseen.

Alusten rungoista on jäljellä varsin paljon, kaikkiaan 24 metriä. Kappaleissa on merkkejä, joiden perusteella alukset ohjattiin matalikolle ja sytetettiin palamaan. Jäljet osuvat yksiin sen kanssa, että merimiesten kerrotaan tuhonneen aluksensa ennen kuin he lähtivät pyrkimään takaisin Englantiin.

Hylyissä on myös jälkiä lyijylevyistä, joilla vielä Draken aikoihin suojeltiin alusten runkoja merieläimiltä. Lisäksi tutkijat löysivät keramiikkaa Draken ajalta.

Punatauti nujersi Draken

Kaivauksia jatketaan, ja hylkyjen puusta tehdään ajoitus, mutta meriarkeologi James Sinclairin mukaan todisteet ovat jo nyt hyvin painavia. Sinclair on johtanut muun muassa Titanicin tutkimuksia.

Tutkijoiden suurin toive on Draken arkun löytyminen. Hetken ajan toive näytti jo toteutuneen, sanoo kauko-ohjattavien tutkimuslaitteiden asiantuntija Jay Usher.

- Pohjasta löytyi juuri oikean muotoinen ja kokoinen esine. Innostuimme valtavasti. Mutta kun sukelsimme katsomaan, se olikin vain sementtiä. Miten masentavaa!

Drake kuoli punatautiin seitsemännellä matkallaan Uuteen maailmaan. Sitä ennen hän oli saanut mainetta sekä täyttämällä merirosvona kuningattarensa rahakirstuja että purjehtimalla maailman ympäri ja johtamalla Englannin laivastoa Espanjan armadaa vastaan.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi