Hyppää sisältöön

Venäjä ei onnistunut elvyttämään Mars-luotaintaan

Venäläiset avaruustutkijat eivät ole onnistuneet saamaan yhteyttä luotaimeensa, jonka matka Marsin kuuhun Phobosiin pysähtyi jo Maan tuntumaan. Torstai-iltana alkoi näyttää jokseenkin varmalta, ettei Phobos-Grunt-luotainta saada jatkamaan lentoaan Maan kiertoradalta.

Miehittämätön luotain laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista tiistai-iltana Suomen aikaa. Alus saavutti Maan kiertoradan, mutta kun sen piti jatkaa kohti Marsia, sen moottorit eivät käynnistyneet.

Venäjän avaruushallinnolla arveltiin olevan kolme päivää aikaa yrittää korjata ongelma, ennen kuin luotaimet akut lakkaisivat toimimasta. Euroopan avaruusjärjestö Esa on antanut Venäjälle apua Ranskan Guyanassa ja Australiassa sijaitsevista tutkimuskeskuksistaan. Torstaina Venäjän avaruushallinnon nimetön lähde kuitenkin jo arvioi, että tilanne alkoi olla toivoton.

Jos Phobos-Gruntista tulee avaruusromua, se voi pudota Maahan jo parissa viikossa. Tuolloin huolenaiheena olisi romun lisäksi luotaimen myrkyllinen polttoaine. Uutistoimisto AP:n mukaan useimmat yhdysvaltalaisasiantuntijat kuitenkin uskovat, että polttoaine räjähtäisi vaarattomasti maapallon yläilmakehässä.

Lisäksi luotain näyttää menettävän korkeuttaan hitaammin kuin aluksi arvioitiin. Siinä tapauksessa se pysyisi avaruudessa vielä viikkoja, mikä antaisi aikaa varautua sen putoamiseen Maan pinnalle.

Kunnianhimoinen hanke sai nolon lopun

Phobos-Grunt-luotain oli Venäjän yritys aloittaa planeettojen tutkimus 15 vuoden tauon jälkeen. Jos matka olisi onnistunut, Venäjän odotettiin panostavan sitäkin kunnianhimoisempiin hankkeisiin. Mahdollisena määräpäänä mainittiin Merkurius, Venus ja Jupiterin kuu Europa.

Tällä kertaa kohde olisi kuitenkin ollut Phobos, pieni ja rokonarpinen asteroidi, joka on jäänyt Marsin painovoiman vangiksi. Tutkijat uskovat, että kuun pintaa peittää Marsista irronnut aines. Se on sinkoillut punaisesta planeetasta mahdollisesti rajussa asteroidipommituksessa neljä miljardia vuotta sitten.

Phobos-Gruntin piti tuoda Maahan muutaman sadan gramman kivi- ja pölynäyte. Jos siinä olisi ollut jälkiä Marsista, vajaan 120 miljoonan euron tutkimushanke olisi voinut antaa pitkälti samat tiedot kuin Yhdysvaltain suunnittelema yli kuuden miljardin hintainen kolmivaiheinen Mars-ohjelma.

.
.