Poliisi ampui pippurisumutetta Turkin järistysuhrien niskaan

Pelastustyöt maanjäristyksessä kadonneiden löytämiseksi jatkuvat itäturkkilaisessa Vanin kaupungissa. Keskiviikkoinen järistys tappoi ainakin kymmenen ihmistä ja talojen raunioista on pelastettu kolmisenkymmentä ihmistä. Mellakkapoliisi ampui pippurisumutetta ja käytti pamppua valtion hätäavun riittämättömyyttä protestoineita ihmisiä vastaan.

Ulkomaat
Reuters-TV

Tämä on jo toinen samalle alueelle iskenyt maanjäristys kolmen viikon sisään. Valtion hitaasen apuun turhautunut Abdulrahim Kaplan kertoo menneensä Vanissa olevaan kriisikeskukseen hakemaan telttaa, kun poliisi ampui pippurisumutetta ihmisten niskaan.

- Kuinka he voivat ampua pippurisumutteella ihmisiä, jotka ovat kärsineet jo niin paljon. Ihmiset täällä palelevat. Perheeni seitsemän jäsentä nukkuvat ulkosalla. Osa ihmistä saa useita telttoja, osa ei mitään. Tämä on väärin, protestoi Kaplan.

Tuhannet perheet elävät itsekyhätyissä rakennelmissa edellisen järistyksen jäljiltä. Lämpötila on laskenut välillä pakkasen puolelle Itä-Turkissa ja viimeisin järistys on katkaissut jälleen sähköt alueelta.

Pari sataa mielenosoittajaa kokoontuikin eilisessä järistyksessä romahtaneiden hotellien raunioille Vanin keskustaan vaatimaan alueen kuvernöörin eroa.

Paikallisten viranomaisten mukaan kaikki kuolleet löydettiin kahdesta romahtaneesta hotellista. Pelastettujen joukossa oli muun muassa 16-kuukauden ikäinen pikkulapsi ja japanilaisia avustustyöntekijöitä.

Keskiviikkoinen maanjäristys oli voimakkuudeltaan 5,7 Richterin asteikolla. Järistys iski noin 16 kilometrin päähän etelään Vanin kaupungista puoli kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Lokakuun 23. päivä tapahtuneessa maanjäristyksessä menehtyi 600 ihmistä. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,2 Richterin asteikolla.

Lähteet: AFP, AP, Reuters