1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan viinisato hupenee varkaiden matkaan

Etelä-Saksan viininviljelijöitä vaivaavat varkaat, jotka ovat vieneet yön pimeydessä tuhansia kiloja kypsiä rypäleitä ja siinä sivulla kokonaisten tilojen syksyn viinintuotannon. Viljelijöiden yöpartioista ja poliisin avusta huolimatta varkaiden jäljille ei ole päästy.

Ulkomaat

Deidesheimissa Lounais-Saksassa viiniä viljelevä Stephan Attmann kertoo menettäneensä yhdessä yössä 2 500 kiloa parhaista punaisista rypäleistään. Hän arvioi menetyksensä tuhansiksi pullollisiksi Pinot Noir -viiniä, josta kaupassa olisi saanut yli 30 euroa pullolta.

Attmann ei ole viinivarkaiden ainoa uhri. Saksan viininviljelyalueelta on tänä syksynä kadonnut jo satojen tuhansien eurojen edestä rypäleitä. Viljelijät pelkäävät, ettei pahin edes ole vielä ohi.

Valtaosa vuoden sadosta tosin on jo korjattu, mutta viljelijät odottavat vielä syyssatoa, johon pakkanen on puraissut oman makunsa. Nämä jääviiniin käytetyt rypäleet ovat heille erityisen tuottoisia.

Epätoivoisten tekoja?

Saksan viinialueet kärsivät toukokuussa myöhäisistä pakkasista, joka tuhosi suuren osan satotoiveista. Siksi alueella epäilläänkin, että syksyn rypälevarkaat saattavat olla satonsa menettäneitä viljelijöitä.

Attmann on siitä suorastaan vakuuttunut, sillä varkaat tiesivät tulla poimintakoneineen hänen tarhaansa juuri rypäleiden kypsymisaikaan, vain pari yötä ennen kuin hän aikoi itse ryhtyä viininkorjuuseen. Rypäleiden laillinen poimiminen öisin ei ole epätavallista, joten varkaiden puuhat eivät herätä mahdollisten ohikulkijoiden huomiota.

Saksan viini-instituutin edustaja Ernst Büscher kertoo monien viinitilojen olevan konkurssin partaalla toukokuun pakkasten takia. Jäljelle jäänyt sato on kuitenkin poikkeuksellisen laadukas, sillä rypäleet ovat saaneet kypsyä pitkään lämpimässä syyssäässä.

Niinpä tämänvuotisista viineistä odotetaan parhaita ja samalla kalliimpia useisiin vuosiin. Tämä yhdistelmä on voinut olla joillekin oman satonsa menettäneille viljelijöille liian houkutteleva, Büscher arvelee.

Kattava vartiointi on mahdotonta

Varkaita tiloilla on vieraillut ennenkin, ulottuuhan joidenkin tilojen historia aina keskiaikaan asti. Tänä vuonna määrä on kuitenkin ollut poikkeuksellisen suuri.

Aiemmin viljelijät yksinkertaisesti sulkivat korjuuaikaan tiet, jotka johtavat viinitarhojen peittämille kukkuloille, mutta viininmaistelijoiden ja muiden turistien lisääntyneen määrän vuoksi tavasta luovuttiin 1990-luvulla.

Turismi on alueelle liian suuri tulonlähde, jotta tiesulkuihin voitaisiin nyt palata. Niiden sijaan jotkin alueen kaupungeista, muun muassa Stuttgart ja Fellbach, ovat järjestäneet kukkuloille vartijoita. Useimmat tilat ovat kuitenkin edelleen perheyrityksiä, joilla ei ole mahdollisuuksia tai varaa vartioida laajoja tarhoja varsinkaan öisin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi