Baltian maat sopivat nuolijunaradasta Tallinnasta Varsovaan

Viron, Latvian ja Liettuan pääministerit ovat sopineet kokouksessaan Tallinnassa, että Viron ja Puolan pääkaupunkien välille rakennetaan ratayhteys, joka kelpaa nopeiden nuolijunien käyttöön. Yli 1 400 kilometrin mittainen Rail Baltica -rata on yksi EU:n keskeisimpiä liikennehankkeita.

Viron pääministerin Andrus Ansipin mukaan Baltian maat ovat päättäneet, että Rail Baltican rakentamiseksi perustetaan Baltian maiden yhteinen yhtiö. Rakentamaan päästäisiin vuonna 2013, ja rata olisi valmis vuonna 2020.

Alustavien laskelmien mukaan hankkeen kustannukset ovat 3,7 miljardia euroa. Latvian pääministerin Valdis Dombrovskisin mukaan EU-komission virolainen varapuheenjohtaja ja liikennekomissaari Siim Kallas on luvannut, että EU rahoittaa kuluista 85 prosenttia.

Myös Puola on ollut mukana suunnittelussa. Ilman Varsovan ja Berliinin välistä jatkoyhteyttä Rail Balticaa ei kannattaisi harkitakaan, Ansip sanoo.

Rail Balticaa pidetään varteenotettavana vaihtoehtona Via Baltica -moottoritielle, jonka ympäristövaikutukset ovat herättäneet huolta.