”Päänsärkyyn” makuukammarissa voi olla useita syitä

Naisten tuntemat kivut seksuaalisessa kanssakäymisessä ovat yllättävän tavallisia. Kipujen aiheuttaja täytyy aina selvittää, jotta saadaan tietää onko kyse infektiosta vai gynekologisesta sairaudesta.

terveys
YLE / Arja Lento

Kivut voivat tuntua joko intiimialueen ulkoreunoilla tai kehon sisällä.

- Amerikkalaisen luokittelun mukaan naisten seksuaaliongelmat jaetaan seksuaaliseen kipuun, orgasmihäiriöihin, kiihottumishäiriöihin ja haluttomuuteen, kertoo terveyskeskuslääkäri Mia Venhola.

- Jos kipu tuntuu ulkosynnyttimien alueella, niin on selvitettävä, että onko kyseessä infektio, ihottuma tai haavauma. Gynekologin tai ihotautilääkärin tarkastus saattaa aluksi olla hyvinkin tarpeen, Venhola toteaa. Näistä voi selvitä nopeasti erilaisilla voiteilla.

Kivut johtavat myös eroihin

Osa vaivoista on kuitenkin pidempikestoista, ja niillä saattaa olla jopa parisuhteen kannalta vakavia seurauksia.

- Emättimen suuaukon kiputilojen esiintyvyys on lisääntynyt. Nämä tapaukset ovat yleensä nuoria naisia, joilla on ollut normaali seksuaalielämä, mutta yhtäkkiä tulee kiputiloja. Tämän kiputilan syistä ei vielä tiedetä paljoakaan, Venhola kertoo.

- On ajateltu, että syy voisi olla e-pillereissä tai infektioissa. Oma käsitykseni on se, että kyse voi olla hermotushäiriöistä. Sellaisia on mm. diabeetikoilla. Näitä kipuja on hoidettu todella monin konstein ja kirjallisuudessakin on ristiriitaisia tietoja siitä, miten ne pitäisi hoitaa.

Asiaan puuttuminen on kuitenkin tärkeää, jotta oikeat hoitotavat löytyvät.

- Valitettavasti sen vuoksi, että kyseessä on nuorten naisten vaiva, on seurauksena ollut jopa eroja, kun on jouduttu elämään selibaatissa.

Lihasharjoittelu auttaa

Venholan mukaan toinen ja yleisempi seksuaalielämää haittaava oire on emätinkouristus eli vaginismi.

- Emätinkouristuksessa nainen tahattomasti supistaa lantionpohjan lihaksia. Tämä voi olla joskus esimerkiksi trauman seurausta, tai syynä voi olla ahdasmielinen varoitteleva kotikasvatus, jollaista ei onneksi enää näe niin paljon. Valitettavasti myös terveydenhuollon krouvit käsittelyt joskus tuottavat tätä.

Venholan mukaan vaginismin hoidon ennuste on kuitenkin erittäin hyvä.

- Naista opetetaan käyttämään itse tahdonalaista mahdollisuutta vaikuttaa lihakseen.

Puhukaa ja selvittäkää

Venholan mukaan naiset ovat nykyään avoimia keskustelemaan intiimialueen vaivoista.

- Turvallisessa suojatussa paikassa esimerkiksi gynekologin vastaanotolla ei ole ongelmia keskustelun kanssa. Onneksi naiset puhuvat nykyään suoraan myös kotona, eivätkä enää kiertele.

Venholalta löytyy yksi selkeä ohje vaivaan kuin vaivaan.

- Hakeutukaa hoitoon ja avatkaa suunne gynekologin vastaanotolla.

Lähteet: YLE Turku