Hämärän hyssy heittää haasteen kuvaajalle

Digikamerat ovat helpottaneet valokuvausta. Kuvia voi napsia surutta ja poistaa huonoimmat. Syksyn harmaus asettaa kuvaamiselle omat haasteensa. Harmaita hiuksia aiheuttaa kuvien säilyttäminen. Kehitetty kuva on tälläkin hetkellä varmin keino pitää kuvat hengissä jälkipolville.

valokuvaus
Sanna Kauppinen tarkistaa ottamansa valokuvan.
YLE / Sari Ursin

Juvan kamerakerhon puheenjohtaja Sanna Kauppinen kertoo aloittaneensa valokuvauksen kouluaikoina.

- Kuvaamataidon tunneilla koulussa järjestettiin mustavalkoisten kuvien valokuvauskurssi ja kamera onkin seurannut mukana siitä lähtien.

Kauppisen kuvat ovat pitkälti luontokuvia ja keskittyvät yksityiskohtiin. Hän pitää erilaisista pinnoista ja niissä esiintyvistä yksityiskohdista.

- Karheat ja pehmeät pinnat ovat mielenkiintoisia, esimerkiksi sammalmatto, jossa kulkee vaikka yksi muurahainen pienenä yksityiskohtana.

Tällä hetkellä Sanna Kauppisella on aktiivisessa käytössä kaksi digikameraa, toinen automaattitarkennuksella, toinen on järjestelmäkamera. Perheestä löytyy myös näppäräkäyttöinen pokkari.

Haasteet kuvaamiseen tulevat ympäristöstä

Luonnon ja kaupunkimiljöön kuvaaminen poikkeaa toisistaan paljon.

- Kaupungissa suorakulmaisuus ja viivojen suoruus asettavat vaatimuksia käden vakaudelle. Oman haasteensa kaupungissa kuvaamiseen tuovat myös ihmiset. He kuuluvat kaupunkikuvaan, mutta heidän kuvaamisensa niin, etteivät he häiriinny, on oma taiteenlajinsa. Heiltä pitää myös kysyä lupa, jos kuvia aikoo jossakin julkaista, sanoo Kauppinen.

Hyvä valokuva on tarkka

Valokuvaamisessa tärkeintä on se, että kuva on tarkka, ei tärähtänyt eikä väärään kohtaan tarkennettu. Kannattaa pitää myös mielessä kultainen leikkaus, eli asettelu, jossa kohde ei ole kuvan keskellä.

- Tämä miellyttää silmää enemmän, korostaa Sanna Kauppinen.

- Elävää olentoa kuvatessa on hyvä antaa katseelle, sen suunnalle tilaa. Tausta on myös todella tärkeä kuvassa. Jos kohde on väärässä taustassa, tulee kuvasta huono.

Riko vanhat kuvaustottumukset

- Sammakkoperspektiivi on hyvä, sillä hyvin usein katsotaan kuvattavaa ylhäältä alas. Syksyn harmaudessa kannattaa keskittyä yksityiskohtiin ja mennä niin lähelle kuvattavaa, kuin kamera antaa myöten. Taivas on tärkeä elementti varsinkin maisemakuvissa. Vaikka kuvassa olisi millainen rytö, mutta taustalla kaunis taivas, tulee kuvastakin hyvä. Tuhnuisena syyspäivänä maisemakuvien ottoa ei kannata edes harkita, sillä ne eivät onnistu.

Peruskuvaamiseen ohjeena on se, että valo tulee sivulta tai takaa. Vastavaloon kuvaaminen on haastavampaa, mutta silloin syntyvät mielenkiintoisimmat kuvat. Kontrastit korostuvat ja materiaaleista tulee esiin eri asioita, kuin myötävaloon kuvatessa.

Kameratekniikka on kehittynyt huimasti

Valokuvaus on lisääntynyt digiaikaan siirtymisen myötä. Ongelmaksi onkin muodostunut kuvien säilöminen, joka on haastavaa alan asiantuntijoillekin.

- Digikuvat eivät oikeasti säily. Alkuaikojen digitiedostot alkavat jo murentua ja pikselit kadota, toteaa Kauppinen.

Paras tapa säilöä valokuvat jälkipolville on ulkoinen kovalevy, joka ei ole koko ajan tietokoneessa kiinni ja siitäkin kannattaa ottaa vielä varmuuskopio.

- Älä säilö kuvia muistitikulle, cd-levylle tai kovalevylle. Dvd-levystä on sanottu, että se säilyttää kuvat paremmin kuin cd. Parhaimmista kuvista kannattaisi teettää valokuvat ja valokuvakirjatkin ovat osoittautuneet mainioiksi paikoiksi säilyttää kuvat, vihjaa Kauppinen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo