1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nuorilla testataan aivokalvontulehdusrokotetta

Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla on alkanut uuden meningokokki B -rokotteen tutkimus, johon otetaan mukaan yhteensä noin tuhat 11 -18 -vuotiasta nuorta muun muassa Turusta, Porista, pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta. Mukana on myös nuoria Pohjois-Suomesta. B-ryhmän meningokokki on yleisin bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa.

Kuva: Yle

Tautitapauksia on 30 - 50 vuodessa ja hyvästä hoidosta huolimatta kuolemantapauksia sattuu. Tautia esiintyy alle yhden vuoden ikäisillä pikkulapsilla ja teini-ikäisillä koululaisilla sekä erityisesti varusmiehillä.

B-ryhmän meningokokkia vastaan on pitkään yritetty kehittää rokotetta huonolla menestyksellä. A, C, W ja Y -ryhmien meningokokeille on olemassa rokotteita ja muun muassa varusmiehet rokotetaan tällaisella rokotteella. Nämä ryhmät kattavat kuitenkin yhteensä vain 30 prosenttia Suomessa esiintyvistä meningokokkitaudeista.

Uudesta Men B-rokotteesta hyvät kokemukset

Lääkeyritys Pfizer on äskettäin kehittänyt uudentyyppisen rokotteen B-ryhmän meningokokkia vastaan.

Uutta Men B-rokotetta on toistaiseksi tutkittu muutamilla sadoilla aikuisilla ja lapsilla lähinnä USA:ssa. Rokote on saanut aikaan hyvän vasta-aineenmuodostuksen ja haittavaikutukset ovat olleet vähäisiä.

Rokote aiheuttaa yleisesti kipua pistospaikalle, mutta esimerkiksi kuumereaktiot ovat harvinaisia. Hyvien kokemusten vuoksi tutkimuksia on nyt laajennettu Eurooppaan.