Opiskelijat tyrmistyivät Kelan päätöksestä ulosmitata veronpalautuksia

Kelan päätös ulosmitata veronpalautuksia kuohuttaa opiskelijoita. Ulosottovirasto on lähettänyt tällä viikolla perintäpostia joukolle opiskelijoita, vaikka nämä olisivat hoitaneet opintotuen takaisinmaksun sovitulla tavalla. Veronpalautusten ulosmittaaminen voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saantia.

Kotimaa
Lomakkeita pöydällä.
YLE

Jos opiskelija tekee töitä ja vuosiansiot ylittävät tietyn tulorajan, hän joutuu palauttamaan valtiolta saamiaan opintotukia. Sama koskee sitä, joka ei opiskele tarpeeksi ahkerasti. Takaisinmaksun aikataulusta sovitaan Kelan kanssa.

Tänä vuonna nekin, jotka ovat hoitaneet maksunsa säntillisesti, ovat saaneet ulosottomieheltä ilmoituksen, että kolmen viikon päästä tulevat veronpalautukset ulosmitataan suoraan Kelalle.

Kelan lakimiehen Antti Partasen mukaan Kela haluaa tehostaa aiheetta maksettujen etuuksien kuten asumistuen, työttömyyskorvausten ja opintotukien takaisinperintää.

- Verovaroista kustannetaan tätäkin systeemiä, ja se on ihmisten pussista pois. Sen vuoksi Kelalla on myös velvollisuus tehokkaasti periä näitä, Partanen sanoo.

Ulostotto tuli useille opiskelijoille täytenä yllätyksenä. Keskustelupalsta Kelan nettisivuilla täyttyi hetkessä huolestuneista ja pettyneistä kommenteista:

"Olen tehnyt maksusuunnitelman ja edennyt sen mukaan jättämättä maksamatta eriä kertaakaan. Palkinnoksi sain ilmoituksen ulosottovirastolta, että veronpalautukseni peritään ulosoton kautta."

"Tämä päätöksenteko siitä, keneltä veronpalautuksia peritään ulosoton kautta, tuntuu kummalliselta. Mieluummin olisin maksanut vaikka koko laskun kerralla pois, kun ottanut merkintää ulosottoon."

Kelan mukaan asiasta on ilmoitettu velallisille jo aikaisemmin.

- Ei ole kysymys yksipuolisesta menettelystä, vaan siitä on selkeästi maininta siinä osamaksusuunnitelmassa, joka kirjallisesti jokaiselle asiakkaalle on lähetetty, Antti Partanen sanoo.

Käytännössä tämä ilmoitus oli yksi lause koko suunnitelman lopussa.

Paperissa lukee "Osamaksusuunnitelman tekeminen ei estä mahdollisten veronpalautusten ulosmittaamista".

Merkintä ulosottorekisterissä voi vaikeuttaa vuokra-asunnon saantia

Opiskelijoiden tyrmistystä voimistaa ulosottoviranmaisten toiminta. Tavallisesti velalliselle lähetetään kehotus maksaa velka tiettyyn eräpäivään mennessä, ennen kuin se ulosmitataan.

Tässä tapauksessa mitään maksukehotusta ei lähetetty.

- Jotta ei tulisi sählinkiä. Se tarkottaa sitä, että [jos lähetetään maksukehotus] velallinen ehkä maksaa maksukehotuksella, ja sitten kuitenkin veronpalautus ulosmitataan juuri samaan aikaan, valtakunnanvouti Juhani Toukola selittää.

Ulosotosta jää merkintä ulosottorekisteriin, jossa tieto pysyy kahden vuoden ajan.

Tietoja ulosottorekisteristä saattavat kysyä esimerkiksi pankit ja vuokranantajat. Käytännössä luottotietoja kysytään kuitenkin yleisimmin luottotietorekisteristä, johon Suomen Asiakastieto Oy:n lakiasiain päällikön Juuso Jokelan mukaan ei kyseessä olevissa tapauksissa tule maksuhäiriömerkintää.

Myös Kela sanoo veronpalautuksien ulosmittauksesta antamassaan tiedotteessa, että ulosottoperintä ei aiheuta asiakkaille maksuhäiriömerkintää.

Valtakunnanvouti Toukola myöntää, ettei toiminta ole reilua.

- No ehkei tämä ihan reilua ole siinä mielessä, että jos velallinen olisi saanut maksukehotuksen ja maksanut sillä, niin sitä ei olisi kirjattu [ulosottorekisteriin].

Toukola lupaa harkita, miten ulosottomiehet ohjeistetaan, jotta velallisia kohdeltaisiin rekisterissä yhdenmukaisesti. Velallisen kannattaa olla yhteydessä ulosottoviranomaiseen, hän ohjeistaa.

Lähteet: YLE Uutiset