1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vouti paikkaa Kelan ulosottotöppäilyä

Ulosottovirasto korjaa Kelan töppäilyä opinto- ja muiden Kela-tukien takaisinmaksujen ulosotossa. Valtakunnanvouti Juhani Toukolan mukaan ulosottorekisteriin ei merkitä veronpalautusten ulosottoja, jos velalliselle ei ole annettu mahdollisuutta maksaa saatavaa ennen ulosmittausta.

Kotimaan uutiset
Ulosottolainsäädäntöön liittyviä lakikirjoja Helsingin ulosottovirastossa.
Ulosottolainsäädäntöön liittyviä lakikirjoja Helsingin ulosottovirastossa.YLE

Epäkohta tuli esille, kun YLE Uutiset kertoi Kelan lähettäneen opintotukien takaisinmaksuja suoraan ulosottoon ilman normaalia kehotusta saatavan maksamisesta ennen ulosmittausta.

Kela on tehnyt vastaavaa perintää myös muista saatavista kuten liikaa maksetuista asuntotuista ja työttömyyskorvauksista.

Yleensä ulosotosta tulee merkintä julkiseen ulosottorekisteriin. Rekisterimerkintä saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi lainan saannissa ja asunnon vuokraamisessa.

Opiskelijapiireissä on uhkana olleiden rekisterimerkintöjen lisäksi aiheuttanut paheksuntaa myös se, että saatavia ulosmitataan Kelan kanssa tehtyihin takaisinmaksusuunnitelmiin epäselvästi muotoillun ehdon perusteella, vaikka maksusuunnitelmaa olisi noudatettu tunnollisesti.

Velalliselta peritään ulosoton yhteydessä myös tuntuva perintämaksu eli vain osa veronpalautuksesta käytetään takaisinsaatavan lyhentämiseen.

Ulosottoviraston mukaan veronpalautusten ulosmittauksia tehtiin tänä vuonna noin 163 000 kappaletta, joista velkojille kertyy noin 60 miljoonaa euroa. Luvuissa ovat mukana muutkin velkojat kuin Kela. Kelalla on perittäviä saatavia kaikkiaan vajaat 150 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi