Viron talousministeri laittaisi euromaat kurikouluun

Viron viestintä- ja talousministeri Juhan Parts luottaa siihen, että euroalue selviää velkakriisistään. Parts pitää luonnollisena sitä, että pohjimmiltaan poliittisen liiton kestävyyttä jatkuvasti epäillään. Löysää päätösten toimeenpanoa hän kuitenkin moittii.

Juhan Parts. Kuva: YLE

Ministeri Juhan Parts on Suomessa normaalilla ministerivierailulla. Sen lomassa hän kommentoi YLE Uutiselle euron kriisiä. Kreikan ja Italian vaikeuksia saada pystyyn toimivaa hallitusta hän piti hankalana.

- Juuri nyt ei ole aikaa olla toimettomana, koska valmiiksi laaditut talousohjelmat ja niiden toimeenpano ovat välttämättömiä uuden kasvun aikaansaamiseksi, Parts sanoo.

Hän ei myöskään juuri usko niihin huhuihin, joiden mukaan Saksa ja Ranska jo suunnittelisivat nykyistä suppeampaa euroaluetta. Saksa ja EU:n komissio ovat jyrkästi kiistäneet tällaiset väitteet.

- On normaalia, että euron ympärillä spekuloidaan eri asioista, koska se on lopulta poliittinen projekti. En usko tällaisiin puheisiin, mutta toisaalta: mistä sen tietää!, miettii Parts.

Juhan Partsin mielestä euromaiden olisikin korkea keskittyä viemään eteenpäin päätöksiä, jotka edistävät talouskasvua Euroopassa. Muun muassa Euroopan sisäiset markkinat eivät vieläkään toimi kyllin hyvin.

- Euroaluetta vaivaa se, että päätöksien toimeenpano on hataralla pohjalla. Ei ole kunnon välineitä, joilla pakotettaisiin toteuttamaan sovitut asiat. Lisäksi asian ympärillä vielä hyssytellään. Jos näin toimittaisiin kaikessa EU:n päätöksenteossa, olisin todella huolissani, Parts moittii.