Shakki on esteettinen peli

Martti Mujunen Karhulan työväentalon shakkikerhosta on fanaattinen shakin pelaaja. Pelistä löytyy Mujusen mukaan aivojen harjoittamisen lisäksi sosiaalisuutta ja kauneutta.

shakki
Shakkilauta ja nappulat.
Hanna Poikolainen / Yle

Martti Mujusta kiehtoo shakissa se, että jokainen pelikerta tuo jotain uutta tullessaan. Pelaamisen lomassa on myös mukava keskustella vastustajan kanssa.

- Shakin pelaaminen on sosiaalista, vaikka monesti ajatellaan, että siinä vanhat äijät istuvat vastakkain eivätkä pukahda sanaakaan.

Karhulan työväentalon shakkikerhon väki on Mujusen mukaan miesvoittoista ja melko iäkästä. Kerhon riveihin kaivattaisiin myös nuoria harrastajia, mutta heitä on Mujusen mukaan vaikea houkutella lajin pariin.

- Nuoret ovat ehkä kiinnostuneempia tietokonepeleistä. Pelaan tosin itsekin shakkia netissä. Se tuo peliin lisää ulottuvuuksia, Mujunen sanoo.

Nettipelaamisen hyväksi puoleksi Mujunen mainitsee sen, että pelaaminen ei ole sidottu tiettyyn ajankohtaan.

- Voi pelata vaikka keskellä yötä ja aina löytyy kaveri, Mujunen toteaa.

Karhulan työväentalon shakkikerho kokoontuu kerran viikossa. Lisäksi järjestetään seuraotteluita ja muita pelejä. Työväentalolle voi saapua ilman sen kummempia tarvikkeita, sillä pelilaudat ja nappulat löytyvät kerhon tiloista.

Mujusen mukaan shakki pitää jotenkuten pintansa muiden pelien rinnalla, jos ajatellaan harrastajien määrää. Hän kertoo, että Suomessa on noin pari tuhatta aktiivista lajin harrastajaa.

Shakin lisäksi Mujunen kertoo pelaavansa myös bridge-korttipeliä.

- Moni shakkimies on hurahtanut pokeriinkin, mutta itse en ole siihen lähtenyt, Mujunen naurahtaa.

Lauantaina ympäri Suomen vietetään kansallista pelipäivää. Kymenlaaksossa pelipäivän tapahtumia järjestetään ainakin Kouvolan ja Haminan kirjastoissa kello 10-14.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala