1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansaneläkelaitos

Kelan opintotukiperintä pöyristyttää

Kelan päätös ulosmitata liikaa maksettuja opintotukia suoraan veronpalautuksista pöyristyttää opiskelijoita. Kela päätti ryhtyä ulosmittaukseen, vaikka opiskelija olisi tehnyt liikaa maksetuille tuille maksuohjelman ja noudattanut sitä. Kela ei myöskään ole antanut opiskelijoille mahdollisuutta maksaa liikoja tukia itse.

Kansaneläkelaitos
vero.fi
Yle

Yleensä ulosotosta jää myös merkintä ulosottorekisteriin, mutta ulosottovirasto ei opiskelijoiden onneksi tee merkintää, jos mahdollisuutta maksaa itse ei ole annettu. Jyväskylän nuorisovaltuuston puheenjohtaja Santeri Lohi kritisoi Kelaa avoimuuden puutteesta.

- Mitä nyt uutisia olen seurannut, niin kyllä tästä yleinen avoimuus on jäänyt ihan täysin pois. Jos jossain pienellä präntillä opiskelijoille ilmoitetaan, että tullaan perimään, niin kuin Kela on nyt kertonut näissä eri uutisissa, niin kyllä se on aika riittämätöntä siihen verrattuna, mitä se olisi voinut olla. Kyllä minä toivon tämmöiseltä järjestelmältä vähän avoimempaa toimintaa, että sitä ei voi sysätä vain pienen präntin varaan.

Ulosoton yhteydessä peritään myös tuntuva perintämaksu, eli vain osa veronpalautuksesta kahmittavasta summasta käytetään Kelan saatavan lyhentämiseen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi