Hyppää sisältöön

Julia Timoshenkolle seitsemän vuotta vankeutta

Ukrainan entinen pääministeri Julia Timoshenko on saanut seitsemän vuoden vankeustuomion valtaoikeuksiensa väärinkäytöstä. Tuomarin yhteenvedon mukaan Timoshenkon solmimasta kaasusopimuksesta koitui suuria tappioita Ukrainalle. EU on arvostellut tuomiota ja sanonut sen vaikuttavan unionin ja Ukrainan suhteisiin.

Julia Timoshenko asianajajineen oikeudenkäynnissä
Ukrainan entisen pääministerin, Julija Timoshenkon ankara vankeustuomio nostattaa arvostelua. EU-maat, Venäjä ja Yhdysvallat paheksuvat tuomiota. Tuomion mukaan Timoshenko rikkoi valtaoikeuksiaan pääministerivuosinaan.

Tuomarin mukaan Timoshenko ylitti valtaoikeutensa selvästi, tieten ja rikollisesti solmiessaan toissa vuonna ukrainalaisen Naftogazin ja venäläisen Gazpromin välille kymmenvuotisen sopimuksen maakaasun toimittamisesta. Ukrainan valtio kärsi kaupan vuoksi 140 miljoonan euron tappiot, tuomari sanoi.

Satoja Timoshenkon kannattajia on kokoontunut oikeustalon edustalle. Paikalla on myös yhtä suuri joukko mellakkapoliiseja.

Timoshenkon kannattajien mukaan oikeudenkäynti on poliittinen ajojahti, jolla presidentti Viktor Janukovitsh yrittää häätää kilpailijansa poliittiselta kartalta. Timoshenko sanoo, että tuomarin päätös osoittaa viranomaisten olevan Janukovitshin määräiltävissä.

EU arvioi Ukrainan-suhteensa uudelleen

Euroopan komissio sanoo olevansa tuomioon syvästi pettynyt ja arvioi, että sillä voi olla vakavia vaikutuksia unionin ja Ukrainan suhteisiin.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton sanoo lausunnossaan, että EU harkitsee Ukrainan-politiikkansa nyt uudelleen, sillä tuomio heijastaa sitä, miten Ukrainan viranomaiset yleisesti suhtautuvat lakiin ja oikeuteen.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt oli suorasanaisempi sanoessaan, ettei poliittisilla näytösoikeudenkäynneillä ole sijaa nyky-Euroopassa.

EU-diplomaatit varoittivat jo etukäteen, että EU voi jättää vapaakauppasopimuksen ja poliittista lähentymistä koskevan sopimuksen vahvistamatta, jos Timoshenko päätyy vankilaan tai häntä estetään osallistumasta ensi vuoden parlamenttivaaleihin.

Myös Yhdysvallat tuomitsi ukrainalaisoikeuden tuomion tiistaina. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Washington on "hyvin pettynyt" tuomiosta. Valkoinen talo kutsui tuomiota "poliittisesti motivoiduksi".

.
.