Viihdettä karsitaan Viron kirjastoissa

Virossa ryhdytään rajoittamaan kirjastoihin ostettavaa viihdekirjallisuutta. Viron kulttuuriministeri Rein Lang on esittänyt, että kirjastoilla olisi lupa hankkia valtion myöntämillä määrärahoilla vain ns. laatukirjallisuutta.

kulttuuri
Mm. Barbara Cartlandin ja muiden viihdekirjailijioiden teokset joutuvat kirjastojen hankinnoissa mustalle listalle, kun Virossa aletaan toteuttaa kulttuuriministeri Rein Langin kaavailuja.
Mm. Barbara Cartlandin ja muiden viihdekirjailijioiden teokset joutuvat kirjastojen hankinnoissa mustalle listalle, kun Virossa aletaan toteuttaa kulttuuriministeri Rein Langin kaavailuja.Risto Vuorinen

Maan kirjastoväelle äskettäin puhunut kulttuuriministeri Lang sanoi, että monet kirjastot suosivat viihdekirjallisuutta Viron kansalle tärkeiden teosten kustannuksella.

- Haluaisin, että kulttuuriminsteriö ryhtyisi puuttumaan kirjastoihin ostettavien kirjojen valikoimaan ja määräisi selvästi, minkälaisia kirjoja laitoksiin hankitaan, ministeri sanoi.

Kirjastoissa vastustetaan

Viron kulttuurimisnisteriössä valmistellaan parhaillaan järjestelmää, jolla kirjastojen kirjahankinnat tehdään. Hankinnoissa olisivat etusijalla virolaisen kulttuurin kannalta olennaiset teokset. Muun muassa Virossakin suositun brittiläisen rakkausromaanikirjailijan Barbara Cartlandin ja muu hänen tuotantoonsa verrattavat romaanit joutuisivat hankintakieltoon.

Virolainen kirjastoväki on ottanut kulttuurministerin kaavailut hämmentyneenä vastaan. Kirjastonjohtajat ja kirjoja lainaavat asiakkaat kyselevät, kuka pystyy sanomaan, mikä on oikeaa kirjallisuutta.

- Viihdekirjallisuudella on oma tärkeä osansa koko kansaa palvelevissa kirjastoissa. Kevyt kirjallisuus auttaa lukijoita rentoutumaan ja vetäytymään välillä arjen murheista. Ei viihdettä voi kirjastoista ryhtyä karsimaan. Sitäpaitsi kevyen tuotannon osuus on Viron kirjastojen hyllyillä suhteellisen pieni, sanoo Tallinnan keskuskirjaston johtaja Kaie Holm.

Uutuudet vain kirjakauppoihin

Kulttuuriministeri Rein Langin kaavailuihin kuuluu myös kirjakauppojen suosiminen kirjastojen kustannuksella uutuuskirjojen saatavuudessa. Langin mukaan uutuuskirjoja voisi lainata kirjastoista tietyllä viipeellä, mikä lisäisi osaltaan kirjojen myyntiä.

- Kulttuuriministerin toimissa on sensuurin makua, kommentoi Tallinnan keskuskirjaston palvelupäällikkö Triinu Seppam kuumaa kulttuuriteemaa Viron television lähetyksessä.

Hänen mukaansa ministerin kaavailujen toteuttaminen merkitsee myös eriarvoisuuden lisääntymistä, koska se pakottaa viihdekirjallisuuden ystävät ostamaan kirjansa.

Kirjailijaliitto kannattaa

Viron kirjalijaliiton johtaja Karl-Martin Sinijärv sen sijaan kannattaa kulttuuriministerin kaavailujen toteuttamista. Sinijärv on sanonut lehihaastatteluissa, että valtiolla on moraalinen oikeus valvoa, mitä kirjastoihin hankitaan valtion varoin.

Valtion myöntämä tuki muodostaa leijonanosan Viron kirjastojen määrärahoista. Osa toimintavaroista saadaan kunnilta. Kulttuuriministeri Lang on ilmoittanut, ettei hän halua puuttua lahjoitus- tai kuntien varoin täydennettäviin kirjavalikoimiin.

Kirjojen lainaukset ovat lisääntyneet Virossa tuntuvasti viime vuosina. Uutuuskirjat ovat tutkimusten mukaan kärkisijoilla kansalaisten karsimien ostosten listalla, kun perheet joutuvat tasapainottelemaan kuluttajahintojen noustessa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Risto Vuorinen, Tartto