11.11.11 vetää väkeä vihille

Suomalaiset huomioivat poikkeukselliset ja helposti muistettavat päivämäärät erityisesti suosittuina hääpäivinä. Vihkisormukseen kaiverrettavat kuusi ykköstä vetävät tänään kirkot ja maistraatit täyteen hääpareja.

Kotimaa

Seurakunnat järjestävät monilla paikkakunnilla normaalien vihkimisten lisäksi tapahtumia, joissa vihitään useita hääpareja yhtä aikaa. Tällaisia tapahtumia on esimerkiksi Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa ja Tampereella.

Tampereella Hyvä Hääpäivä - Ihana Hääyö -tapahtumassa vihkimiset aloitetaan jo päivällä. Varsinainen hääyö-tapahtuma alkaa kello 17 ja Aleksanterin kirkossa vihitään kerrallaan neljä hääparia, joilla kullakin vihkiseremonian toimittaa oma pappi.

Vihkimisiä on Aleksanterin kirkossa puolen tunnin välein puoleen yöhön asti. Aleksanterin kirkossa vihitään tänään 55 paria ja Tampereen muissa kirkoissa noin 30 paria.

Joissakin seurakunnissa järjestetään myös vihkimistilaisuuksia, joissa hääparit vihitään saapumisjärjestyksessä. Drive in -vihkimisiä järjestetään esimerkiksi Helsingin Kannelmäessä automarketin parkkilaitoksen tuntumassa toimivissa seurakunnan tiloissa.

Espoon Perkkaan kappelissa aviopareja vihitään aamuseitsemästä iltayhdeksään. Ajanvarauksen vihkimiseen on voinut tehdä internetissä syyskuun alusta alkaen. Netissä on voinut varata myös häämusiikin.

Viime hetkeen jääneilläkin on mahdollisuus saada erikoinen hääpäivämäärä. Esimerkiksi Lappeenrannassa oli vielä aamupäivällä kaksi illan viimeistä vihkimisaikaa varaamatta. Ennen vihkimistä parilla tulee kuitenkin olla voimassa avioliiton esteiden tutkinta, joka on pitänyt hakea viimeistään viikko sitten. Ehtona vihkimiselle evankelis-luterilaisessa kirkossa on lisäksi, että molemmat puolisot ovat rippikoulun käyneitä seurakunnan jäseniä.

Avioliiton satamaan on tänään voinut purjehtia myös risteilyaluksella.

Maistraateissakin 11.11.11 on suosittu hääpäivä. Esimerkiksi Lahdessa pareja vihitään tänään 14 eli niin monta kuin päivässä pystytään vihkimisiä suorittamaan. Hämeenlinnan maistraatissa tehdään kaikkien aikojen vihkimisennätys, kun siviilivihkimyksen saa 18 pariskuntaa yhden päivän aikana.

Lähteet: YLE UUtiset