Isyys on jakamatonta vastuuta ja ilon jakamista

Isyys on vastuullisuutta, jota ei voi sysiä muille. Näyttelijä Risto Autio sanoo oppineensa vanhemmuudesta sen, että se vastuullisuutta, jossa vaikeinta on rajojen asettaminen. Vastapainona on lasten loputon ihmettelyn ja ihastelun kyky.

Risto Autio
Vauvan käsi aikuisen kädessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Isänä tällä hetkellä parasta ovat 4-vuotiaat kaksospojat, jotka loputtomasti ja kovaäänisesti innostuvat kaikesta ja ihastuvat kaikkeen, sanoo hausjärveläinen Risto Autio. Hän on nähnyt erilaisia isän rooleja kahdessa avioliitossa eläneenä ja kiireisenä ympäri maata kiertäneenä freelancerina.

Nyt vanhimmilla lapsilla on jo omia lapsia. Oman kokemuksensa isyyteen toi oman dementoituneen isän omaishoitajana toimiminen. Oli selvää, että poika ei laittanut omaa isäänsä laitoshoitoon, vaan hoiti mieluummin itse.

- Kaksospoikien kanssa yritän välttää niitä virheitä, joita tein vanhempien lasten kanssa. Päällimmäisenä on ajankäyttö. Kun nyt aikuistuneet lapset olivat pieniä, aikaa leimasi perheenrakentaminen. Opinnot olivat ohi, oli ostettu talo maalta, oli asuntolainaa, työtä oli vain pakko tehdä. Silloin oli mentävä ympäri maata sinne missä työ on. Tuli oltua paljon poissa kotoa. Nyt vaikka takana on kansanedustajakausi, ajankäytössä olen yrittänyt lähteä kotiin aina ajan salliessa ja olla lasten kanssa.

- Sitä isyys minun mielestäni on, että vastuu velvoittaa läsnäoloon. Kaikkea ei voi laittaa äidin vastuullle, sitä edellyttää tasa-arvo, sanoo Risto Autio.

Lapsi on aikuiselle voimavara

- Perheessä suurimmat ilot saadaan lasten kanssa olemisesta. Poikien loputon uteliaisuus on todella hämmentävää. Päivittäin saa nauraa kippurassa. Pojat löytävät kaikesta jotakin. Kaikki on makeaa ja mieletöntä, kysymyksiä tulee enemmän kuin mielikuvitus riittää selittämään.

- Muistan eduskuntakaudelta kuinka tulin kotiin rättiväsyneenä, ja pojat tulivat sylliin. Silloin alkoi touhuaminen, ja kyllä siitä sai isäkin voimaa.

- Lapsen uteliaisuus on pointti, avain luovuuteen. Kun ikäännymme, häipyvät uteliaisuus ja myös luovuus. Siksi lasten kanssa puuhaaminen ja mukaan heittäytyminen on aikuisellekin niin terveellistä, että säilyttää osan tuosta luovuudesta, sanoo Risto Autio.

Lähteet: YLE Häme