Tampereen yliopiston lääkärikuulustelua ei maallikko läpäise

Ulkomailla lääkärintutkintonsa suorittaneiden kuulustelua pidetään riittävän vaativana Tampereen yliopistossa. EU- ja ETA-maiden ulkopuolella lääkärintutkinnon suorittaneilta vaaditaan kolmiosainen kuulustelu Tampereen yliopistossa ennen suomalaisen työluvan saantia.

Tampereen yliopisto
Professori Kari Mattila esitelee Tampereen yliopiston opetustilaa.
Professori Kari Mattila esittelee Tampereen yliopiston opetustilaa, jossa ulkomailla koulutuksensa saaneet lääkärit suorittavat kliinisen lääketieteen kokeen.YLE / Petri Aaltonen

Valelääkäriksi epäilty Esa Laiho selvitti kuulustelun tentit. Kuulusteluun sisältyvän aidon potilasvastaanoton terveyskeskuksessa hän sai korvattua poikkeusjärjestelyn vuoksi ylilääkärin lausunnolla. Yleislääketieteen professori Kari Mattila sanoo, että maallikko ei tenttejä läpäisisi.

- Meidän ymmärryksen mukaan tentit toimivat varsin hyvin. Meitä ei ole moitittu siitä, että ne olisivat liian löysiä. sanoo Mattila.

- Enemmänkin meitä on kiitetty siitä, että ne ovat hyvin asiallisia ja liittyvät peruskoulutetun lääkärin työhön. Kliinisen kuulustelun saattaa hyvällä onnella selvittää, jos on terveydenhuollon koulutusta, esimerkiksi hyvä sairaanhoitajan koulutus ja varsinkin työkokemusta. Täysin maallikko ei siihen kyllä pysty.

Kaikki tentteihin osallistuvat eivät suinkaan läpäise tenttiä.

- Meillä on joitakin sellaisia henkilöitä, jotka reputtavat tällä hyvin useasti ja joiden vastaukset ovat hyvin huonoja. Silloin tietysti tulee ajatelleeksi, että millainen heidän koulutuksensa tähän on, myöntää professori Kari Mattila

- Meidän tehtävämme ei kuitenkaan ole arvioida todistuksia, vaan sitä mikä on heidän tietojensa ja taitojensa taso.

Valvira tarkistaa vuosittain tutkinnot yli kuudeltasadalta ulkomaisen koulutuksen saaneen terveydenhuollon ammattilaiselta.

Lähteet: YLE Tampere