Taidokas väittelijä teilaa taiten

Hyvä väittelijä päättelee ja perustelee kantansa, mutta osaa asettua myös vastaväittelijän housuihin. Suomalaisten väittelytaidoissa on rutkasti parantamisen varaa, sanoo Nuoren Voiman liiton väittelykouluttaja Teemu Manninen. Suomalainen ei juuri esiintymisellään loista, myös ironian ja puheen sävyjen ymmärrys on puutteellista.

Teemu Manninen (Kirjailija)
Kaustisen musiikkiluokion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Heleena Kivioja (vas.), Nuoren Voiman liiton kouluttaja, runoilija Teemu Manninen sekä musiikkilukiolainen Annika Nevanpää.
YLE / Raila Paavola

Kaustisen musiikkilukiolaisia pilottihankkeessa kouluttava Manninen tiivistää hyvän väittelytaidon seuraavasti.

- Taidokas väittelijä arvioi nopeasti tilanteen, tunnistaa erilaisia mielipiteitä, mutta ymmärtää myös erilaisia näkökantoja, jotta voi argumentoida niitä vastaan. Hyveiksi lasketaan myös nopea vasta-argumentointi ja päättelykyky, listaa Manninen.

Manninen lyttää osittain suomalaisten älylliset tekniikatkin.

- Tunteelliseen manipulaatioon kyetään, mutta kriittinen ajattelu välillä puutuu, Manninen pohtii.

Kouluväittelyn perinne juontaa 1800-luvun Englantiin. Sitä edeltää klassisen puhetaidon retoriikan perinne, joka taas pohjaa jo Antiikkiin asti. Tähän perinteeseen liittyy puhetaidon lisäksi myös esiintymistaito.

Väittelykikat kotoa

Lehtori Heleena Kivioja toivoo väittelykurssilta tarttuvan oppilaiden matkaan ainakin aimo annoksen kriittisyyttä.

- Oman asiansa taidokas esittäminen ja perusteleminen, siinä väittelytaidon avaimia, Kivioja perustelee.

Lukio saa väittelytaidon ammattilaiset vieraakseen kolme kertaa marraskuun aikana. Taitoja hiotaan useampia tunteja päivässä.

Musiikkilukiolainen Annika Nevanpää on jo pari väittelykikkaa oppinut.

- Toisen mielipiteiden kyseenalaistaminen tarpeeksi hyvin ja oman argumentin antaminen siihen tilalle.

Nevanpäälle väittelytaito on lähes "synnynnäistä". Opettajavanhempien vesana hän on joutunut kantansa aina perustelemaan.

- Pienenä lupa korvakorujen hankkimiseen synnytti vilkkaan väittelyn, jossa jouduin näkökulmani perustelemaan...Netistäkin on välillä tullut faktaa kaivettua omien sanojen vahvikkeeksi, Nevanpää muistelee.

Väittelytaidonhanke huipentuu tammikuussa pidettävään valtakunnalliseen väittelytapahtumaan. Kaustisen musiikkilukiosta Helsinkiin matkaa neljä oppilasta.

Myös musiikkilukiolla kurssin päätteeksi järjestetään väittelytilaisuus. Aiheina ovat muun muassa Kauneudessa ei voi kilpailla, Koulupuku pakolliseksi ja Abortti, puolesta vai vastaan?

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa