1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valelääkäriepäilty ei suorittanut potilastenttiä

Muutama kymmenen lääkäriä sai korvata potilastentin ylilääkärin lausunnolla 2000-luvun alussa, kertoo lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta Yle Radio1:n Ykkösaamussa. Yksi heistä oli valelääkäriepäilty Esa Laiho. Hän ei suorittanut ulkomailla tutkintonsa suorittaneiden kuulustelujärjestelmän kolmatta kuulustelua eli potilaiden vastaanottamista.

Kuva: Goodshot / Ludovic Di Orio

Ulkomailla koulutuksensa suorittaneet lääkärit voivat hakea oikeutta ammatin harjoittamiseen Valviralta. Laillistamiseksi on läpikäytävä kliinisen lääketieteen koe ja todistettava hallitsevansa suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä. Kolmannessa vaiheessa lääkäri ottaa vastaan potilaita ja hänen työskentelynsä videoidaan ja arvioidaan.

2000-luvun alussa oli kuitenkin käytössä poikkeusjärjestely, jolloin kolmannen vaiheen pystyi korvaamaan ylilääkärin lausunnolla. Asian nosti esille Aamulehti.

Syynä olivat näyttökokeen kohtuuttomina pidetyt odotusajat. Valviran mukaan lääkäripulaan etsittiin helpotusta poikkeuksellisella järjestelyllä.

Silloinen Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ja Tampereen yliopisto sopivat, että suomalaiset lääkäriksi opiskelevat, joilla oli rajoitettu toimilupa tehdä lääkärin työtä toisen lääkärin valvonnan alaisina, saattoivat korvata potilastentin tekemällä työpaikalla valvottua lääkärintyötä.

Muutaman vuoden jälkeen poikkeuksista luovuttiin, sillä ylilääkärien lausuntoihin ei voitu luottaa.

- Hän oli useita kuukausia lääkäriharjoittelijana, tätä työskentelyä on arvioitu. Voi miettiä kumpi on luotettavampaa yksi videointi vai useiden kuukausien harjoittelu, Pennanen kyseenalaistaa Ykkösaamussa.

Valviran mukaan Laiholla oli viiden eri työpaikan lääkärin arviot hakemuksensa liitteenä.

Valviralla edessä kuukausia kestävät tarkastukset

Valvira tarkistaa nyt EU:n ja ETA:n ulkopuolella lääkäritutkintonsa suorittaneiden todistukset. Pelkästään 20 vuoden aikana Venäjällä tutkintonsa suorittaneita lääkäreitä työskentelee Suomessa yli 500. Edessä on kuukausien työ.

Vuosittain Valvira tutkii yli 600 ulkomaisen koulutuksen saaneen terveydenhuollon ammattilaisen tutkinnot.

Mahdollisia potilaiden turvallisuuden vaarantumisia selvitetään. Valvira toivoo edelleen yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat olleet epäillyn valelääkärin potilaita.

Helsingin poliisi jättää tänään Helsingin käräjäoikeudelle vangitsemisvaatimuksen Esa Laihosta. Asian käsittely alkaa huomenna lauantaina. Laihoa epäillään todennäköisin syin törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä. Poliisi pyytää, että asia käsitellään ilman yleisöä.