Puhelinlangat eivät laula enää pitkään

Puhelinoperaattorit ennustavat perinteisten lankapuhelimien poistuvan käytöstä 5–10 vuoden kuluessa. Asiakkaat hupenevat tasaiseen tahtiin, eikä vanhan kupariverkon uusiminen ole enää kannattavaa. Vanhasta verkosta luopuminen ei kuitenkaan tarkoita äkkikuolemaa kiinteille kotipuhelimille.

Kotimaa
Jarkko Antikainen
Jarkko AntikainenYle

Tavallinen lankapuhelin pirisee vielä Jarkko Antikaisen, 61, kotona. Puheluita siihen tulee enää vain harvakseltaan, ja se onkin säilytetty lähinnä iäkkäitä tuttavia varten.

- Vaikka me olemme antaneet heille kännykkänumerot, lähestulkoon aina puhelut tulevat tähän lankapuhelimeen, Antikainen kertoo.

Kesämökillä Antikaiset pitävät lankapuhelimen turvallisuussyistä.

- Jos muita yhteyksiä ei saada, meillä on aina yksi fyysinen väline, millä voidaan välittää tietoja, Antikainen kertoo.

Viisi vuotta sitten Suomessa oli vielä pari miljoonaa lankaliittymää, joista jäljellä on nyt reilu miljoona. Puolet näistä liittymistä on yrityksillä ja puolet tavallisilla kuluttajilla. Operaattorien ennusteet perinteisten lankaliittymien täydellisestä sukupuutosta vaihtelevat.

- Kyllä siihen useampi vuosi menee. Sanotaanko näin, että viidestä vuodesta ylöspäin, kertoo Soneran viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

Elisan lankaliittymien määrä laskee noin viidentoista prosentin vuosivauhtia, ja ennusteet ovat samassa linjassa Soneran kanssa. Paikallisten puhelinyhtiöiden keskusjärjestö Finnet-liitto puolestaan arvioi, että perinteinen puhelinliittymä häviää käytöstä kymmenen vuoden kuluessa. Operaattoreille kupariverkon ylläpitäminen käy kalliiksi asiakkaiden vähentyessä.

- Kyllä se varmasti ainakin pitkällä aikavälillä näkyy myös kiinteiden lankaliittymien hinnoissa, uskoo Soneran viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

Kuparista valokuituun

Vanhat puhelinpylväät lahoavat pian pystyyn ja kuparilinjoja korvataan langattomilla tai valokuituyhteyksillä. Uudella tekniikalla puhelut kulkevat samaa reittiä kuin muukin tietoliikenne. Asiakas voi halutessaan säilyttää lankapuhelimen, mutta siitä lähtevä ääni kulkee jatkossa gsm-verkossa tai internetyhteyksiä pitkin.

- Meillä on esimerkiksi tarjolla kiinteän puhelimen näköinen laite, joka toimii gsm-verkossa katolle asennetun gsm-antennin avulla, kertoo Tuominen.

Operaattorit pystyvät painamaan netti- ja gsm-puheluiden hinnat alemmas kuin kupariverkossa kulkevien puheluiden. Rahanteko puheluilla on kuitenkin yhä vaikeampaa, sillä netissä voi puhua myös ilmaiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Saija Nironen