Digikuvaaja etsii oppia kamerakerhosta

Digivalokuvauksen suosio näkyy myös kamerakerhojen jäsenmäärissä. Suomen sata valokuvauskerhoa ovat kasvattaneet jäsenkuntaansa kymmenen prosenttia tänä vuonna. Kerhoista haetaan mm. koulutusta.

Kotimaa
Nainen kuvaa digikameralla
YLE/ Seppo Sarkkinen

Tilastokeskuksen tutkimuksessa alkuvuonna melkein joka kolmas suomalainen kertoi harrastavansa valokuvausta. Siihen nähden kamerakerhojen 4 500 jäsentä ovat pieni - mutta kasvava - joukko.

Valokuvauskerhoissa katsotaan jäsenten kuvia ja keskustellaan niistä, pidetään kuvakilpailuja ja näyttelyitä sekä järjestetään kursseja. Juuri koulutus näyttääkin tuovan uusia jäseniä seuroihin.

- Monet ovat liikkeellä siksi, että ovat saaneet uuden digijärjestelmäkameran ja tarvitsevat oppia sen käyttöön. Meiltä löytyvät mm. valokuvauksen peruskurssit. Jos vaikka studiokuvaus kiinnostaa, niin meidän kurssillamme oppii senkin perusteet, kertoo helsinkiläisen Kameraseuran toiminnanjohtaja Liisa Söderlund.

Laatukuva monen säädön takana

Kameraseura on saanut tänä vuonna satakunta uutta jäsentä, kaikkiaan heitä on runsaat 1 400. Pidemmällä oleville harrastajille, "vanhoille" jäsenilleen, seura järjestää erikois- ja teemakursseja esim. henkilö- tai yökuvauksesta, tulostamisesta ja mustavalkokehityksestä.

- Digikuvaus on periaatteessa helppoa: tarvitsee vain painaa nappia ja tulee kuva, jonka jopa näkee siinä samantien. Mutta digikuvaus tarjoaa aika paljon haasteita, jos haluaa kuviin laatua ja näyttävyyttä. Siinä on aika monta vipstaakia, joita joutuu säätämään sitten loppujen lopuksi, Liisa Söderlund kuvailee.

Peruspaketti pari tonnia

Tietyn vaiheen jälkeen digikuvaus ei siis ole helppoa. Mutta onko halpaa kuitenkin?

- Kamera tarvikkeineen ja kuvankäsittelyohjelma, kyllä sellaisen vakavan harrastajan pakettiin saa 1 000 - 2 000 euroa uppoamaan, laskeskelee myymäläpäällikkö Eija Westerberg Tampereelta.

Digikuvauksen harrastaja tarvitsee tietokoneen ja laadukas näyttö siihen maksaa 500 - 2 000 euroa. Kattoa kustannuksille ei ole.

- Digikuvan tuottaminen on edullista, mutta alkuhankinnat ovat aika hintavia - verrattuna siihen, kun ennen osti pelkän filmikameran, Eija Westerberg myöntää.

Lähteet: YLE Uutiset / Margit Alasalmi