Poliisi iski Brasilian suurimpaan slummiin

Brasilian poliisi ja armeija ovat iskeneet Rio de Janeiron suurimpaan slummiin aikaisin sunnuntaina. Isku on osa operaatiota, jonka tarkoituksena on saada huumekauppiaiden hallitsemat slummit eli favelat viranomaisten haltuun. Paikallisen televisiokanavan mukaan poliisi on saanut Rocinhan favelan kokonaan haltuunsa.

Ulkomaat
Kaksi poliisia öisellä kadulla kivääreineen
Reuters

Viranomaiset aloittivat Rion faveloiden valtaukset vuonna 2008. Tarkoituksena on rauhoittaa ja saada haltuun rikollisten hallitsemat alueet ennen vuoden 2014 jalkapallon MM-kisoja ja vuoden 2016 olympiakisoja, jotka kummatkin järjestetään Riossa.

Riossa on noin 1 000 favelaa, joista yli puolet on huumekauppiaiden hallinnassa. Noin kolmannes Rion 6 miljoonasta asukkaasta asuu näissä slummeissa.

Nyt valtausoperaation kohteena ollut Rocinha on Brasilian suurin favela. Slummissa asuu noin 100 000 ihmistä. Huumekauppiaat ovat hallinneet aluetta viimeiset 30 vuotta.

Poliisi on tunkeutunut myös Rocinhan viereseen Vidigalin favelaan. Kumpaankin slummiin pääsy katkaistiin aikaisin sunnuntaina, kertoo paikallinen televisio. Myös faveloiden ilmatila on suljettu.

Lähteet: AFP, AP