1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaisviranomaiset haluavat eroon mielenosoittajien leireistä

Yhdysvalloissa viranomaiset yrittävät hajottaa yhä jatkuvia Vallatkaa Wall Street -mielenosoituksia. Poliisi on viikonloppuna koettanut häätää puistoihin leiriytyneitä ihmisiä useissa kaupungeissa. Monissa paikoissa mielenosoittajia on pidätetty.

Brittimuusikko Graham Nash ja yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä David Crosby esiintyivät Vallatkaa Wall Street -mielenosoittajien leirissä New Yorkin Zuccotti-puistossa viime viikon tiistaina. Kuva: EPA / Justin Lane

Esimerkiksi Portlandissa Oregonissa mellakkavarustuksiin sonnustautuneet poliisit häätivät ihmisiä puistosta uhkaamalla pidättämisellä. Portlandin kaupunginjohtaja oli määrännyt mielenosoittajat poistumaan puistosta, koska leiri houkutteli huumeidenkäyttäjiä ja varkaita.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat aktivoituneet protestikokoontumisien tukahduttamisessa sen jälkeen, kun kolme ihmistä on kuollut niiden yhteydessä. Oaklandissa Kaliforniassa ammuttiin mies kuoliaaksi torstaina, kun mielenosoittajien leirin lähellä syntyi tappelu. Toisessa kaupungissa leirissä oleskellut mies ilmeisesti teki itsemurhan niin ikään ampumalla.

Vallatkaa Wall Street -liike lähti liikkeelle New Yorkista syyskuussa. Liike vastustaa talouselämän epäoikeudenmukaisuutta ja liike-elämän vaikuttajien valtaa politiikkaan.