Australia karsii savukeaskeista värit ja tuotemerkit

Australiassa on hyväksytty laki, joka pyrkii saamaan savukkeiden ostajat uusiin ajatuksiin. Savukeaskeissa jo ennestään olevista sairastuneiden kuvista tehdään entistä hätkähdyttävämpiä, mutta värit ja tuotemerkit saavat mennä. Laki on lajissaan maailman ensimmäinen.

terveys

Uuden lain tultua voimaan kaikki Australiassa myytävät savukerasiat ovat samannäköisiä savukemerkistä riippumatta. Vaihtelua on vain rasioiden kuvissa. Ne esittävät muun muassa lasta hengityskoneessa ja kuolion runtelemaa jalkaterää.

Kuva ja siihen liittyvä varoitusteksti kattaa 75 prosenttia rasian pinnasta. Lopussa neljänneksessä sallitut värit ovat vain ruskea, musta ja valkoinen. Savukemerkin nimelle on määrätty paikka, tekstityyppi ja koko. Logoja tai kiiltäviä pakkauksia ei enää sallita.

Kansanterveyden tutkija Simon Chapman Sydneyn yliopistosta sanoo tiedelehti Naturen haastattelussa, että vaikutuksia on vaikea ennustaa, sillä hallitus ei ole koskaan puuttunut kaupallisten tuotteiden pakkauksiin näin suuressa määrin.

Tupakkayhtiöiden mielestä hallituksen päätös vie niiden tuotemerkkioikeuden laittomasti ja ilman korvausta. Yhtiöt aikovat viedä asian korkeimpaan oikeuteen. Terveysministeri Nicola Roxonin mukaan laki pannaan joka tapauksessa käytäntöön jo joulukuussa.

Poissa silmistä, poissa mielestä?

Tupakan mainostaminen on ollut kiellettyä Australian televisiossa ja radiossa 1970-luvulta, ja kokonaan se kiellettiin parikymmentä vuotta sitten. Siten pakkaukset ovat jääneet tupakkayhtiöiden milteipä ainoaksi mainontakeinoksi.

Kansanterveyden asiantuntijat soisivat, että uusin muutos vie rasioilta hohdon etenkin nuorten keskuudessa. Ruma aski on noloa ottaa esiin, lainlaatijat toivovat.

Kukaan tuskin uskoo mullistavaan muutokseen tupakoijien määrässä, Chapman sanoo. Toive on pantu siihen, että tupakkamerkkejä näkemättä seuraava sukupolvi vieraantuu polttamisesta, koska tietyillä merkeillä ei voi enää osoittaa omaa tyyliä tai identiteettiä.

12 - 17-vuotiaista australialaisista polttaa päivittäin enää 2,5 prosenttia. Luku on kaikkien aikojen pienin, kertoo Chapman. Täysi-ikäisistä australialaisista tupakoi noin 15 prosenttia eli vähemmän kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Lähteet: YLE Uutiset