1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Venäjän Mars-luotainta elvytetään kaikin voimin

Venäjän avaruustutkijat eivät ole edelleenkään heittäneet toivoaan Phobos-Grunt-tutkimusluotaimen elvyttämisestä. Heillä on pari viikkoa aikaa houkutella luotain lentoon. Ellei se onnistu, luotain palannee helmikuussa tuhkana Maahan.

tiede

Phobos-Grunt-luotain laukaistiin viime viikolla kantoraketin avulla Maan kiertoradalle, mistä sen piti jatkaa omin voimin Marsin kuuhun Phobosiin keräämään pintanäytteitä. Jostakin syystä moottorit eivät kuitenkaan käynnistyneet.

Venäjän avaruustutkimuslaitoksen johtajan Vladimir Popovkinin mukaan yhteyttä Phobos-Gruntiin voidaan yrittää joulukuun alkupäiviin. Vasta silloin luotaimen kiertorata on laskenut niin matalalle, ettei toivoa enää ole.

Venäjä saa elvytysapua Euroopan ja Yhdysvaltain avaruuskeskuksilta aina, kun luotain on niiden näkyvyysalueella.

Aluksi pelättiin, että Phobos-Grunt putoaa Maahan jo muutamassa päivässä, mutta Popovkin sanoo luotaimen pysyvän avaruudessa helmikuuhun saakka, vaikka moottoreita ei saataisikaan käyntiin. Asiantuntijoiden mukaan putoava luotain palaa jokseenkin kokonaan poroksi Maan ilmakehässä.

Popovkin sanoo, ettei Phobos-Gruntin epäonnistuminen ole kuolinisku Venäjän aikeilla palata planeettojen tutkijaksi. Siihen aiotaan päinvastoin suunnata lisää varoja, hän vakuuttaa.

Lähteet: Itar-Tass, AFP

Lue seuraavaksi