1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siikalatva

Siikalatvan kipeät päätökset

Siikalatvan valtuusto korottaa veroja ja ratkoo maanantai-iltana suuria taloushaasteita. Karsintalistalla on mm. Piippolan lääkärivastaanotto ja Rantsilan Mankilan ala-aste.

Siikalatva
Uuden Siikalatvan kunnan vaakuna.
Uuden Siikalatvan kunnan vaakuna.YLE

Kuluvan vuoden loppuun voimassa oleva Kestilän, Piippolan, Pulkkilan ja Rantsilan yhdistymissopimus on osaltaan estänyt kovia uudelleenjärjestelyjä.

Nyt Siikalatvan valtuusto joutuu kovien ratkaisujen eteen. Lakkautusuhan alla on ensi vaiheessa Rantsilan Mankilan ala-asteen koulu. Lääkäreiden vastaanottoa karsitaan neljästä kolmeen pisteeseen. Uudelleenjärjestelyt osuvat Piippolaan.

- Etäisyys Piippolasta Pulkkilaan on kohtuullisen lyhyt. Mutta menetys koetaan aina kipeänä. Meidän on pakko luopua jostakin, että voimme säilyttää ydinasioita kohtuullisella tasolla, toteaa kunnanjohtaja Tuomo Haapaahti

Alijäämä uhkaa jälleen revetä

Vuoden 2009 alussa aloittanut Siikalatva on kunnanjohtaja Tuomo Haapalahden mukaan kuronut talouden alijäämää umpeen, mutta tase uhkaa jälleen heikentyä ensi vuonna kustannuskehityksen vuoksi.

- Lakanneiden kuntien perintönä saatua alijäämää on katettu alkutilanteen 5,2 miljoonasta 1,2 miljoonaan euroon. Paljon on tehty mutta paljon uutta pitää vielä löytää.

Kunnanjohtajan mukaan Siikalatva joutuu jatkamaan realisointeja, toimintojen yhtiöittämistä, ja hyödyntämään taitavasti eläketilanteet.

- Tuottavuutta noustetaan niin, että jatkossa pärjättäisiin vähemmällä väellä. Meillä on juuri alkanut henkilöstötuottavuuden kehittämishanke.

Neljän prosentin veronkorotustarve

Kuntaliitoksen taustalla olivat vahvasti taloudelliset syyt. Jos ensi vuotta uhkaava alijäämä katettaisiin pelkästään tuloveroprosenttia korottamalla, puhuttaisiin neljän prosenttiyksikön korotuksesta.

Siikalatvan veroprosentti on nyt 21, esitys ensi vuodelle on 21,75. Tänä vuonna Suomen korkein veroprosentti on mm. naapurikunnassa Vihannissa: 21,5.

Koska neljän prosenttiyksikön veronkorotus ei ole mahdollista, käytännössä Siikalatva joutuu lainaamaan rahaa.

- Rahoitussuunnitelma ei ole aivan valmis, mutta alijäämää rahoitetaan osittain vieraalla pääomalla, vahvistaa Tuomo Haapalahti.

Kaksi veroprosenttia korotusta valtion ratkaisuista

Valtion suunnittelemat kuntatalouskiristykset ensi vuodelle tulevat Siikalatvalle todella pahaan aikaan. Yhdistymiseen liittyvä perustoiminnan järkeistäminen on kesken.

Siikalatvan talouteen valtionosuusleikkauksista ja verontasausten muutoksista tulee jo kahden prosenttiyksikön lisäpaine tuloveroprosenttiin.

- Kansalaisten eriarvoisuus ei saisi lisääntyä. Peruspalvelurahoituksessa avainkysymys on, otetaanko huomioon tarve ja olosuhdetekijät, kuten sairastavuus.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva

Lue seuraavaksi