1. yle.fi
  2. Uutiset

Isättömästä Joel Hallikaisesta riittää isää viidelle

Kun muut koulukaverit tekivät isänpäiväkortteja koulussa, Joel Hallikainen ei tiennyt mistä oikein tohistiin. Hänelle sana isä ei merkinnyt mitään. Joel ei tuntenut lapsena isäänsä. Oli vain tyhjä paikka rinnassa.

Joel Hallikainen
Joel Hallikainen pihavajassaan.
Isänpäivään liittyy Joel Hallikaisen suurperheessä tärkeitä traditioita.YLE / Henri Kirkanen

Mitä ei ole koskaan ollut, sitä ei osaa kaivata. Vasta oma isyys toi sanalle merkityksen – eikä sitäkään aivan heti. Vuosi 1987 oli dramaattinen. Esikoinen syntyi ja piti ryhtyä olemaan isä, mutta Joelilla ei ollut hajuakaan miten. Isän mallia ei ollut koskaan ollut, joten oltiin kokonaan uuden edessä.

Malli löytyi sittenkin yllättävän läheltä. Vaimolla oli kyllä hyvä käsitys, mitä isyys pitää sisällään.

Paluuta lapsuuden tyhjyyteen ei enää ollut. Seuraavan lapsen syntymä jo havahdutti – seuraavat vielä enemmän.

– Ensimmäinen kolme vuotta meni siihen, että nämä lapset kasvattivat minut siihen isäksi olemiseen. Lapset tekivät sen omilla luonnollisilla tarpeillaan. Lapset tarvitsivat minua ja annoin heille signaaliin, että olen käytettävissä, muistelee Joel Hallikainen.

– Minä vaistonvaraisesti ymmärsin, että nyt minä olen miehen malli, vaikka mallia minulla ei ole koskaan ollutkaan.

Vasta lasten varttuminen toi isänpäivälle merkityksen

Isänpäivät alkoivat saada Hallikaisilla merkitystä vasta kun lapset olivat noin kolme-, neljä- ja viisivuotiaita. Siitä tuli perheessä oikein traditio.

– Nyt minä tiesin, minkälainen isän pitää olla. Viimeksi tänä aamuna, kun hätyyttelin viisi minuuttia ennen koulun alkua herännyttä viidesluokkalaista kouluun, niin siinä kohtaa minä tiedän, miten isän pitää toimia. Minä olin jämerä ja määrätietoinen ja jämpti.

– Ja tämä pieni poika näytti kyllä kaikin käytettävissä olevin tavoin, mitä hän ajattelee tästä vanhasta äijästä, Hallikainen naurahtaa.

Isä laulaa dollareita

Joel Hallikaisen työhuone on täynnä soittimia ja nauhureita. Seinillä on kaikenlaisia muistoja elämän varrelta taikurin välineitä myöten.

– Näetkö tuon piirroksen seinällä. Poikani piirsi sen seitsemänvuotiaana. siinä on kuva hänen isästään. Isällä on mikrofoni kädessä ja suusta tulee nuotteja. Alareunassa näkyy dollarin kuvia ja Hallikaista naurattaa.

– Se on hyvä kuva ja minä ymmärrän sen niin, että siinä isä on laulaja ja hän on työssä ja lapsen maailmassa se tarkoittaa sitä, että kaapissa on ruokaa ja hänellä on lämmin koti ja vaatteet. Sitä voidaan kuvata esimerkiksi dollarilla ja siitähän siinä on kysymys.

Aikuisuus tuli vasta viisikymppisten myötä

Hallikainen täytti juuri 50 vuotta ja kokee vasta nyt olevansa aikuisuuden kynnyksellä.

– Kun vierestä puuttui isän malli, niin minä huomaan, että joudun tekemään vähän enemmän töitä sen eteen, että ymmärrän, mitä on olla aikuinen. Tänään minä ymmärrän, että on kannettava vastuu omasta elämästään ja valinnoistaan. Se ei aina ole helppoa, Joel Hallikainen huokaa.

Kohtasi oman isänsä vasta aikuisella iällä

– Kun minä mietin oman isäni taustaa, niin tänään minä ymmärrän hänen valintansa. Minä olen kohdannut oman isäni nyt aikuisella iällä. Me olemme keskustelleet ja puhuneet ja olen sanonut, etten ole sinulle vihainen. Hän on kertonut minulle omasta elämäntilanteestaan ja pettymyksestään. Se ei tarkoita, että hyväksyisin tilanteen, mutta tämä nyt on tällainen tämä minun tarinani.

– Me olemme lyöneet kättä päälle, mutta kylmä tosiasia on se, että minulla ei ole minkäänlaista tunnesidettä. Hän on minulle täysin vieras ihminen, tilittää Joel.

Isyyden monet kasvot

Joel Hallikainen vakavoituu, kun puhe siirtyy isättömänä varttumisen merkitykseen omassa elämässä.

– Tämä on yksi kuvakulma isyyteen ja tämä on yksi elämän historia. Minä tiedän toki sellaisiakin tarinoita, joissa isä tukee ja on aina läsnä. Niissä isä on näppärä ja taitava ja rohkaisee. Isä menee aina liekkeihin miekka edellä tietä raivaten. Niin minäkin teen niin omille lapsilleni, mutta minulle sen teki äiti. Mikä se isä sitten onkin, niin minulle se oli Äiti.

– Nyt kun minulla on viisi lasta, niin minä olen isä. Tänään isänpäivä merkitsee minulle enne kaikkea sitä, että minun lapsillani on isä. Ennen kaikkea se merkitsee sitä, että minun lapsillani on juuret, sanoo Joel Hallikainen

Lähteet: YLE Turku / Henri Kirkanen

Lue seuraavaksi