Krematorioista pulaa: Vainajia joudutaan kuljettamaan halki Suomen

Krematoriot ovat ruuhkautuneet Suomessa ja vainajia joudutaan kuljettamaan pitkiäkin matkoja tuhkattavaksi. Esimerkiksi Tampereen ympäristökuntien vainajat tuhkataan pääsääntöisesti Jyväskylässä, Seinäjoella, Hämeenlinnassa ja Porissa. Suomeen tarvittaisiin kymmenen krematoriota, kerrotaan Suomen hautaustoiminnan keskusliitosta.

Kotimaa
Ruumisauto
YLE

Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikön Jyrki Lehtosen mukaan tamperelaiset pystytään tuhkaamaan omalla paikkakunnalla, mutta käytännössä muut vainajat kuljetetaan muualle. Tuhkaustilanne on ollut ruuhkainen jo muutaman vuoden ajan, mutta Lehtonen uskoo sen helpottuvan lähivuosina.

- Tänne on tarkoitus saada uusi krematorio vuonna 2013. Uskon, että silloin tilanne paranee ja pystymme tuhkaamaan myös muiden alueiden vainajat.

Toistaiseksi vainajia on tuhkattu paljon esimerkiksi Porissa. Porissa tuhkauksia tehdään kolmena päivänä viikossa ja keskimäärin yksi päivä kuluu ulkopaikkakuntalaisten tuhkaamiseen.

- Tuhkattavia tulee Tampereen suunnalta jatkuvasti, mutta heitä tulee myös muualta, esimerkiksi Pietarsaaresta asti. Vainajat pyritään tuhkaamaan saapumista seuraavalla viikolla, mutta vaikka ruuhkia puretaan kahdella uunilla voi tuhkausaika siirtyä kahden viikon päähän, toteaa toimistosihteeri Päivi Kuusela Porin seurakuntayhtymän Hautauspalveluista.

Porin krematoriossa syksy on ollut erityisen ruuhkainen.

Krematorioita tarvitaan lisää

Suomessa tuhkataan jo yli 40 prosenttia vainajista. Määrä on vähemmän kuin Ruotsissa ja Tanskassa, mutta enemmän kuin Norjassa. Tuhkausten määrä kasvaa noin 2 prosentin vuosivauhtia. Koko maassa on kuitenkin vain 22 krematoriota. Suunnitelmia uusista krematorioista on ainakin Tampereella, Kokkolassa ja Rovaniemellä.

- Suomessa tarvittaisiin 10 uutta krematoriota, sanoo Suomen hautaustoiminnan keskusliiton pääsihteeri Jukka Hanni.

Lähteet: YLE Satakunta

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus