EU-komissaarit hyväksyivät karppaajien haikaileman stevian

Euroopan unionin komissio on hyväksynyt stevian elintarvikkeissa käytettäväksi makeuttajaksi. Luonnonmukaisen ja kalorittoman makeuttajan uskotaan muuttavan elintarvikealaa ja juomateollisuutta. Sen uskotaan vähentävän merkittävästi muun muassa aspartaamin käyttöä.

Steviaa saadaan asterikasvien sukuun kuuluvasta stevia rebaudiana -kasvista. Esimerkiksi Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet sitä makeuttamiseen ja maustamiseen ainakin vuosisatojen ajan. Stevia on tunnettu pitkään myös muun muassa Japanissa.

Stevian käyttö elintarviketeollisuudessa on sallittua muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Sveitsissä. EU-maa Ranskassa steviaa on saanut käyttää elintarvikkeissa vuodesta 2009. Siitä ovat olleet kiinnostuneita niin diabeetikot kuin myös vähähiilihydraattista ruokavaliota suosivat karppaajat.

Suomessa panimokonserni Hartwall tuo ensimmäiset stevialla makeutetut juomat myyntiin joulukuussa, kun lainsäädäntö sen sallii. Esimerkiksi Coca-Cola Companyn ylikansallisessa tarjonnassa on 30 juomaa, jotka on makeutettu stevialla.