Papadimos: Kreikan urakka liian iso 100 päivän hallitukselle

Kreikan uuden pääministerin Lukas Papadimoksen mukaan uusi hallitus ei selviä valtavasta urakastaan sadassa päivässä, jota alustavasti on suunniteltu kansallisen yhtenäisyyden hallituksen kaudeksi. Papadimos sanoi maanantaina esitellessään hallituksensa ohjelman parlamentille, että Kreikka on jo täyttänyt kaikki vaatimukset saadakseen seuraavan lainaerän, eli kahdeksan miljardia euroa.

velkakriisit
Kreikan pääministeri Lukas Papadimos puhuu maan parlamentissa.
Kreikan pääministeri Lukas Papadimos puhui maan parlamentissa luottamusäänestyksen keskustelun aikana 14. marraskuuta.Alexandros Vlachos / EPA

Papadimos sanoi parlamentissa, että Kreikan budjettialijäämä on tänä vuonna yhdeksän prosenttia, mikä on aiemmin arvioitua enemmän. Pääministeri lupasikin nopeuttaa uudistuksia, laajentaa veropohjaa ja vähentää veronkiertoa.

Viime vuonna vaje oli 10,6 prosenttia ja vuonna 2009 15,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Hän painotti Kreikan tarvitsevan taloutensa kuntoon saamiseksi eurooppalaisten kumppaniensa apua. Papadimos sanoi tekevänsä kaikkensa Kreikan pitämiseksi euroalueessa ja kehotti muiden puolueiden johtajia sitoutumaan lainapaketin ehtoihin. Konservatiivisen Uusi demokratia -puoleen johtaja Antonis Samaras sanoi aiemmin maanantaina, ettei hän suostu sitoutumaan uusiin säästöihin. Sitoutumista on vaatinut EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn.

Parlamentti äänestää uuden, sosialistisen Pasokin, konservatiivisen Uuden demokratian ja oikeistopopulistisen LAOS-puoluen muodostaman hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AP, AFP