1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyvälän kartanopaloa epäillään tuhopoltoksi

Suuri kulttuurihistoriallisesti arvokas puukartano paloi sunnuntain vastaisena yönä Jyväskylässä. Tuli tuhosi pahoin Jyvälän kartanon, jossa toimi kansalaisopisto ja päiväkoti. Poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi. Kartanon lähikadulla oli hetkeä aiemmin sytytetty muita paloja.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Matti Myller

Päivystävän palomestarin mukaan loukkaantuneita ei ole tiedossa. Palo levitti voimakkaasti savua Nisulan, Kortesuon ja Kortepohjan alueelle.

Raju palo romahdutti rakennusta joiltakin osilta.

- Talon katto puretaan kokonaan. Toinen pää muistuttaa vielä taloa, kuvaa päivystävä päällikkö Risto Helminen pelastuslaitokselta.

Rakennus on kaksikerroksinen ja sen sisätilat ovat sokkeloiset. Vain pientä irtaimistoa ehdittiin pelastaa. Arvotalon seinien sisään jäivät muun muassa arkistokirjasto, flyygeli ja tiloissa sijainneen pukuvuokraamon kymmenet kansallispuvut, kertoo talossa toimineen Jyvälän Setlementin toiminnanjohtaja Helena Huovila.

- Talon arvoa ei voi rahallisesti edes mitata. Toimintaa voidaan jatkaa, mutta nollasta on aloitettava, hän harmittelee.

Kartano sijaitsee Kortesuonkadulla lähellä Jyväskylän keskustaa Mäki-Matin kaupunginosassa. Hetkeä ennen hälytystä läheisellä kadulla ilmoitettiin kahden roskakatoksen palosta, jossa vaurioitui myös auto ja skootteri. Palot liittynevät toisiinsa:

- Tämän johtopäätöksen voi kyllä tehdä, sanoo päivystävä päällikkö Helminen.

Poliisi tutkii kartanon paloa tuhotyönä ja katospaloja törkeinä vahingontekoina.

Ohi ajanut taksi ilmoitti tulipalosta noin puoli neljän aikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Palo oli rajuimmillaan varhain aamulla, kun ilmiliekkejä iski ikkunoista ja katosta. Vielä aamukahdeksan jälkeen palo oli näkyvä hiiltyneessä rakennuksessa.

Sammutustöihin hälytettiin apua myös Jyväskylän naapurikunnista.