Poliisi keskittymässä vakavampiin rikoksiin - "juoksubensajutut" jäävät auki

Poliisin mielestä yleinen turvallisuus ei ole merkittävästi heikentynyt Riihimäellä. Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkosen mukaan poliisi kuitenkin joutuu keskittämään voimavarojaan entistä enemmän vakavien ja vaativien rikosten tutkintaan. Poliisipalveluiden riittävyys on esillä maanantai-iltana Riihimäen valtuustossa.

poliisi
Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Radio Hämeen aulatiloissa
Kanta-Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen myöntää, että ratsioita ehditään järjestää vähemmän kuin ennen - autoilijan ei silti kannata tuudittautua siihen, ettei poliisi lainkaan olisi tien päällä.YLE / Timo Leponiemi

Poliisien määrä Kanta-Hämeessä on vähentynyt neljän vuoden takaisesta vanhojen poliisilaitosten ajasta tähän hetkeen noin 25 poliisilla. Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisista pitää tärkeänä, että poliisipalveluista käydään keskustelua.

- Meidän täytyy varmasti lisätä keskustelua Riihimäen alueella, lisätä sidosryhmien kanssa tehtävää yhteistyötä sekä myöskin jämäköittää vielä meidän rikostutkintaa tällä alueella, sanoo Heikkonen.

- Tähän muun muassa vastaamme sillä tavalla, että vuoden alusta sijoitamme yhden kovan luokan rikoskomisarion eli Ari Turusen Riihimäen poliisiasemalle. Uskon, että tämä myös tulee lisäämään sitä tehokkuutta siellä alueella.

Toimintoja joudutaan harkitsemaan tarkemmin

Turvallisuuspalvelut poliisin tarjoamana eivät ole heikentyneet, vaikka rakenteet ovat muuttuneet, arvioi Heikkonen. Hänen mielestään Riihimäen turvallisuustilanne on edelleen kohtuullinen.

- Riihimäki on rikosten suhteellisessa määrässä laskettuna maakunnassa numero kakkonen, Forssan tilanne ei ole niin hyvä ja Hämeenlinnan vähän parempi. Tilanne ei ole dramaattisesti huonontunut missään paikassa, sanoo Heikkonen.

Poliisilla on kuitenkin yhä vähennysvelvoitteita ensisijaisesti poliisivirkoihin. Käytännössä joitain tehtäviä joudutaan karsimaan, myöntää Heikkonen.

- Kanta-Hämeessä on menossa organisaation uudelleen ryhmittely, ja siinä yhteydessä katsotaan mitä toimintaa kyetään pitämään yllä ja mitä ei.

Ratsioista ei luovuta - ainakaan kokonaan

Kentällä olevien poliisien määrä pyritään Heikkosen mukaan pitämään aiemmassa tasossa "niin pitkään kuin mahdollista".

- Vähennykset kohdistuvat valvontatoimeen ja tutkinnan peruselementteihin ja joihinkin muihinkin kohteisiin. Valvonnan vähentäminen vaikuttaa niin, että poliiseja painotetaan hälytyspalvelujen tuottamiseen.

Eli jos polkupyörä varastetaan Riihimäellä, kannattaako siitä enää poliisille ilmoittaakaan? Kyllä kannattaa, sanoo Heikkonen, vaikka:

- Rikostutkinnassa joudumme priorisoimaan sitä, mihin henkilötyötunteja laitetaan ja karsintaa tapahtuu niistä rikoksista, jotka ovat pienempiä ja kokonaisuuden kannalta vähemmän merkityksellisiä. Näkökulmahan sen ratkaisee, kansalaisen näkökulmasta jokainen itseen kohdistuva rikos on iso rikos.

- Esimerkkinä vaikkapa huoltoasemalta juoksubensajuttu, eli tankataan autoon 15 litraa bensiiniä ja poistutaan maksamatta, niin kysymys kuuluu, kuinka paljon poliisityövoimaa tällaisen rikoksen selvittämiseen laitetaan vai laitetaanko ollenkaan?, Heikkonen kysyy.

Vakavampiin rikoksiin tartutaan edelleen

Heikkonen kertoo, että vakavammat väkivaltarikokset ovat keskittymässä tutkintayksikköön, joka hoitaa ne koko Kanta-Hämeen maakunnassa, yhteistyössä paikallisen yksikön kanssa.

Maanantai-iltana valtuustossa on oiva tilaisuus keskustella poliisin resursseista myös poliisitoimesta vastaavan ministerin eli sisäasiainministeri Päivi Räsäsen läsnäollessa.

- Uskon, että ministeri Räsäsellä on hyvinkin tarkka tieto siitä, mikä tilanne on Riihimäellä ja valtakunnallisestikin. Hienoa, että ministeri on kuulemassa ja toivon toki, että hän osallistuu myös keskusteluun valtuustossa, kannustaa Heikkonen.

Lähteet: YLE Häme