Virolainen: Kehitysvammaisella oikeus omaan kotiin

Kansanedustaja ja Liedon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) on hämmentynyt, että Littoisiin suunniteltu kehitysvammaisten palveluyksikkö kokee vastustusta. Virolainen haluaa muistuttaa, että Suomessa on tarkoitus saada purettua kehitysvammaisten laitosasumista.

Kotimaa
Anne-Mari Virolainen.
YLE / Seppo Luotohaara

Littoisten Verkatehtaan vanhoihin tehdassaleihin suunniteltu parinkymmenen kehitysvammaisen koti on osa tätä asumisohjelmaa.

- Olen hämmästynyt keskustelun saamista mittasuhteista ja surullinen siitä, että kehitysvammaisia pidetään edelleen ei-toivottuina naapureina, Virolainen toteaa.

Virolainen istui viime kaudella Kehitysvammaliiton hallituksessa.

- Kehitysvammaliiton hallitus oli tyytyväinen siihen, että kehitysvammaisten laitosasumista lähdettiin purkamaan ja kehitysvammaisille etsitään koteja meidän niin sanottujen vammattomien läheisyydestä.

Eduskunnassa edellinen hallitus päätti, että vuosien 2010-2015 aikana valtaosa vammaisista saadaan pois laitoksista. Kehitysvammaisten asumisohjelman tavoitteena on taata kehitysvammaisille yksilöllinen asuminen.

- Muistaakseni viime hallituskaudella kohdennettiin 110 miljoonaa euroa näihin rakentamishankkeisiin. Meillä on valtavan paljon vammaisia, jotka asuvat edelleen kotona ja heitä hoitavat omat iäkkäät vanhemmat. Kehitysvammaisilla on oikeus omaan kotiin, emmekä me halua heitä minnekään metsän keskelle isoihin laitosmaisiin yksiköihin, Virolainen sanoo.

Kehitysvammaisten asumisohjelma on lähtenyt liikkeelle myös Varsinais-Suomessa. Tavoitteena on asuttaa noin 170 kehitysvammaista kodinomaisesti tulevien vuosien aikana.

Littoisten Verkatehtaalle suunniteltu kehitysvammaisten palveluyksikkö nousi julkisuuteen Ajankohtaisessa kakkosessa 25. lokakuuta olleen jutun takia.

Lähteet: YLE Turku