1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uudet laulut -musiikkikilpailu

Meri soi myös duurissa

Kotkassa julkaistiin tänään maanantaina Sydänystävä on meri -niminen levy, joka sisältää Vuoden merilaulu -kilpailun parhaita kappaleita kahden vuoden ajalta. Lauluntekijät ovat ammentaneet kappaleihinsa mollivoittoisempien aiheiden rinnalle myös merellistä iloa.

Kuva: Tuomas Heinonen

Sydänystävä on meri -levyn taiteellinen tuottaja kapellimestari Esa Nieminen kertoo merilaulukilpailun olevan osa Kotkassa noin 30 vuoden ajan järjestetyn merimieslaulufestivaalin perintöä. Kilpailun aihepiiriä haluttiin laajentaa perinteikkäiden merimieslaulujen lisäksi myös modernimpiin vesistöaiheisiin lauluihin.

- Säännöissä eritellään, että laulut voivat meren lisäksi käsitellä myös järviä, puroja tai jokia. Yhdessä laulussa piipahdetaan jopa uimahallissa. Kaikki veden äärellä tapahtuvat kokemukset on mahdollista kirjoittaa lauluksi, Nieminen sanoo.

Nieminen toimi yhtenä kilpailun päätuomareista. Hänen mukaansa levylle valikoitiin kappaleita, jotka toivat uutta näkökulmaa vesielementtiin.

- Meri on aina ollut iso symboli laulujen teksteissä, jopa hieman kliseenomainen, Nieminen luonnehtii.

Nuoret tekijät toivat mukanaan modernimman lähestymistavan

Myrskyävästä merestä on laulettu esimerkiksi monissa traagisen soinnin omaavissa iskelmäkappaleissa. Esa Niemisen mukaan meriaihe ei tuota kuitenkaan pelkkää mollivoittoista musiikkia.

- Varsinkin naislauluntekijät loistavat levyllä heleällä duurityyppisellä musiikilla. Esimerkiksi levyn päättävä Sovintolaulu Itämerelle on äärimmäisen kaunis duurilaulu, joka kertoo Itämerestä ja sen säilyttämisen välttämättömyydestä, Nieminen luonnehtii.

Nieminen kertoo, että kilpailussa menestyneiden kappaleiden lisäksi levylle valittiin myös muita lauluja. Huomiota kiinnitettiin esimerkiksi nais- ja miesartistien tasapainoon, vaikka varsinaista sukupuolikiintiötä ei käytettykään. Niemisen mukaan valtaosa levyllä esiintyvistä artisteista on melko nuoria.

- Konkariosastoa edustavat Pekka Hartonen ja Jokke Seppälä. Muun artistikaartin ikä on kolmenkympin tienoilla. Nuorten mukana tuli aika paljon pop-henkisiä kappaleita, sekä modernia iskelmää.