Reaktoriin unohtuneesta pölynimurista ydinvoimayhtiölle satojen miljoonien tappiot

Ruotsin Ringhalsin ydinvoimalan reaktorista on löydetty sinne unohtunut pölynimuri. Laite aiheutti tulipalon, jonka seurauksena voimalan omistajat menettävät tuloja ainakin 200 miljoonan euron arvosta.

Ulkomaat

Ringhalsin nelireaktorisen voimalan 2-reaktorissa oli kevällä tulipalo, jonka kerrottiin johtuneen reaktoriin jääneestä metalliromusta. Ruotsin televisio SVT paljastaa, että kyseessä oli pölynimuri.

Kun reaktoriin tehtiin paineistustesti, laite syttyi palamaan ja sytytti samalla lähellä lojuneet kenkäsuojukset ja muut roskat. Reaktori oli yhtiön mukaan tarkastettu ennen testiä, mutta inhimillisen virheen vuoksi imuri jäi poistamatta.

Palo ja sitä seurannut nokisaaste pakotti voimalayhtiön tekemään reaktorissa laajan puhdistus- ja korjaustyön, joka kestää ainakin seitsemän kuukautta.

Ringhalsin voimalan 70-prosenttisesti omistava Vattenfall-yhtiö vahvistaa SVT:n tiedon, että työ aiheuttaa noin 1,8 miljardin kruunun eli 200 miljoonan euron tuotannonmenetyksen.

Ruotsin ydinturvallisuusviranomaiset määräsivät syyskuussa koko voimalan suljettavaksi siihen asti, että siinä tehdään perusteellinen turvallisuustarkistus. Muissa reaktoreissa on käynnissä modernisointityö, jonka aikataulu on venynyt. Reaktoreista kaksi saataneen käyntiin alkaneella viikolla.

Ydinturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat kuitenkin menettämässä kärsivällisyytensä Ringhalsin suhteen. SVT:n haastattelussa yksikön päällikkö Leif Karlsson toteaa, että Ringhalsin toimilupa voidaan perua, ellei voimalassa toteuteta oikeanlaisia ja riittävän laajoja uudistuksia.

Voimalan johdolla on ollut 2,5 vuotta aikaa toteuttaa vaatimukset ja viranomaiset ovat antaneet vielä puoli vuotta lisäaikaa. Karlssonin mukaan voimalan toimiluvasta käydään hyvin kriittinen keskustelu, jos tämäkään lisäaika ei riitä.

Lähteet: YLE Uutiset