Reinot revitään käsistä

Suositut Reino-tossut saattavat loppua kaupoista myös ensi jouluna, vaikka tossuvalmistaja on laajentanut tuotantoaan tänä vuonna. Vesannolle avattiin toukokuussa Suomen kolmas tossutehdas, ja siellä 15 työntekijää valmistaa nyt noin 400 tossuparia päivässä.

Reino-kengät
Reinojen valmistusta Vesannolla.
YLE / Antti Karhunen

Päivätuotannosta noin kolmasosa on yksilöllisiä uniikkitossuja, joiden tuotantoon Vesannon ompelimo on erikoistunut.

Reino ja Aino Kotikengän toimitusjohtajan Arto Huhtisen mukaan joulumyyntiin on tuotannon laajentamisesta huolimatta aina vaikea varautua.

- Tuotantomme on nyt joulukuun kahteen ensimmäiseen viikkoon asti täynnä, ja jos tulee lisätilauksia kovasti, ne jäävät tekemättä. Kaupat eivät ota varastoon tavaraa, ja mekin toimimme samoin. Emme kerää varastoa vaan myymme tuotteet sitä mukaa, kun ne valmistuvat.

- Osa kaupoista aivan varmasti jää tänäkin vuonna ilman Reinoja. Vuodesta toiseen on vaikea arvioida, mikä on sen vuoden hittituote ja mitä kokoa menee eniten, Huhtinen sanoo.

Reino ja Aino Kotikenkä alkoi kehittää nettikauppaansa samoihin aikoihin, kun toiminta laajeni Vesannolle. Yhtiö arvioi, että nettikauppa kaksinkertaistuu tänä vuonna.

- Nettikauppamme alkaa näyttää jo oikealta kaupankäynniltä. Parhaimmillaan kuukaudessa on ollut 70 000 kävijää, kun tavoitteenamme on 50 000 - 100 000 kävijää kuukaudessa. Netistä tilataan eniten juuri uniikkitossuja. Vesannolta lähtee paljon yhden tossuparin toimituksia, ja se on kannattavaa, koska tuote on helposti räätälöitävissä yksilölliseksi, toimitusjohtaja Arto Huhtinen selittää.

Vesannon henkilöstömäärä on vakiintunut noin 15 työntekijään, mutta yhtiö hakee jatkuvasti uusia tossuntekijöitä. Varsinkin ompelu- ja kokoonpanoalan ammattilaisille on tarjolla töitä.

Lähteet: YLE Savo