Uhanalaisia järvikalakantoja elvytetään norppaopeilla

Pielisellä ja Saimaalla elää neljä yhä harvinaisemmaksi käyvää kalalajia – vaeltava järvilohi ja järvitaimen sekä nieriä ja harjus. Pielisjokeen nousee enää muutama kymmenen emolohta vuosittain. Näiden kalakantojen elvyttämiseksi aletaan ottaa oppia saimaannorpan suojelusta.

Kotimaa

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on aloittanut kolmivuotisen hankkeen, jolla pyritään pääsemään sanoista tekoihin uhanalaisten jalokalakantojen suojelemisessa.

Projektipäällikkö Mirko Laakkosen mukaan neuvottelut kalastusyhteisöjen kanssa tarvittavista rajoitustoimista on tarkoitus aloittaa ensi keväänä.

Valistus- ja neuvottelukierrokselle kutsutaan yhteensä yli 80 kalastusalueen, osakaskunnan ja kalastusseuran edustajia Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta ja Kaakkois-Suomesta.

Laakkosen mukaan kestävä kalastus voi tarkoittaa erilaisia keinoja eri lajeilla ja eri alueilla.

- Kyseeseen voi tulla tarvittaessa esimerkiksi rauhoitusalueita kapeikkoalueille tai jokisuihin tai solmuvälirajoituksia verkkoihin. Uistinpuolella voidaan ottaa käyttöön saaliskiintiöitä.

Istukkaan ja luonnonlohen tunnistaminen helpottuu

Luonnonlohen ja -taimenen erottamiseksi istutetuista on jo tulossa keino: kasvattamoilla aletaan leikata istutettavilta kaloilta selkä- ja pyrstöevän välissä sijaitseva rasvaevä pois.

Silloin, jos saaliiksi tarttuu lohi tai taimen, jolla on rasvaevä, kalastaja tietää sen olevan luonnossa lisääntynyt lohi tai -taimen.

- Jatkossa kalastajan tulisi vapauttaa jokainen, kymmenkiloinenkin, järvilohi, jos sillä on rasvaevä, Laakkonen hymähtää kalastajan tuskalle.

Ensin kannustetaan vapaaehtoisiin rajoituksiin

Projektipäällikkö Laakkonen vertaa uhanalaisten kalalajien elvyttämistä saimaannorppakannan turvaamiseen.

- Saimaannorpan vuoksi on tehty paljon rajoituksia, ja samantyyppisiä saattaa olla tulossa myös lohikalojen osalta. Totta kai kannustetamme ihmisiä vapaaehtoisiin päätöksiin, Laakkonen raamittaa.

Jos vapaaehtoisiin rajoituksiin ei päästä, saatetaan joutua jopa kieltämään järvilohen kalastus kokonaan - ei ympärivuotisesti vaan esimerkiksi pariksi kuukaudeksi tietyllä alueella, jonka ohi järvilohien tiedetään vaeltavan.

Lähteet: YLE Savo / Kaija Kervinen